TASR - Michal Svítok
StoryEditor

"Sú to nehorázne peniaze." Sudca vysvetlil trest pre Kočnera a Ruska, zavážila Threema aj Tóth

27.02.2020, 10:30
Autor:
klkl
Marian Kočner a Pavol Rusko boli za falšovanie zmeniek odsúdení na 19 rokov. 

Mariana Kočnera a Pavla Ruska poslal senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením sudcu Emila Klemaniča do väzenia na 19 rokov. Rozsudok padol v ostrosledovanej kauze falšovania zmeniek televízie Markíza.

Sudca v záverečnej reči odôvodňoval svoj rozsudok aj tým, že zmenky nikto nikdy nevidel. 

​Vo svojom odôvodnení reagoval aj na námietky obhajoby, že neboli predvolávaní ich svedkovia a súd vychádzal v ústrety obžalobe. "Obhajoba mala navrhnuté obrovské množstvo dôkazov a celý rad svedkov. Už si ani nepamätám, kedy toľko svedkov obhajoby súd predvolal," povedal sudca.

Vypočujte si rozsudok:

Ako jednu z dôležitých svedkýň označil znalkyňu Eriku Strakovú. Jej výpoveď bola podľa Klemaniča veľmi presvedčivá a odmietol jej spochybňovanie obhajobou.

Šéf senátu využil svoje odôvodnenie aj na to, aby sa vyjadril o Kočnerovej Threeme. "Súd verí tejto komunikácii a obsahu a tomu, že nebolo do nej zasiahnuté," vyhlásil sudca.

Threemu spochybňovala obhajoba s tým, že do komunikácie a telefónov mal zasiahnuť Peter Tóth. Ten bol v minulosti blízkym spolupracovníkom Kočnera, polícii však odovzdal jeho telefóny, v ktorých sa Threema nachádzala a na súde svedčil proti nemu. 

Sudca zhodnotil aj Tóthovu výpovď. "Kto bol svedok Tóth vieme. Zaznelo aj tu, že si zachraňuje svoju kožu. Nehovoríme, že nie. Takých svedkov už bolo. Svedok Tóth vydal dva telefóny, nie Threemu. Svedok Tóth nepoznal obsah Threemy, to je názor súdu," povedal Klemanič.

Podľa súdu však do Threemy nezasahoval ani o nej nevedel. Klemanič tvrdí, že Tóth nehovoril o sudcoch z Threemy. "Je možné, že by to nepovedal, keby vedel o Threeme? No nie je," dodal. 

Práve Threema a Tóthova výpoveď podľa súdu výrazne posilnili obžalobu.

Súd odôvodňoval aj výšku trestu. Podľa neho neboli žiadne poľahčujúce okolnosti, ktoré by ovplyvnili výšku trestu. "Treba zohľadniť sumy, ktoré boli uplatňované. Sú to nehorázne peniaze," povedal sudca s tým, že trest je primeraný.

"Rozmýšľalo sa či diferencovať. Či je dôležitá hlava alebo ruky. Kto to vymyslel. Je to na rovnako," uzavrel sudca odôvodnenie toho, prečo Kočner aj Rusko dostali rovnaký trest. 

01 - Modified: 2023-11-23 14:11:13 - Feat.: - Title: Exminister Rusko je vinný v kauze Maják nádeje, trest nedostal 02 - Modified: 2023-11-23 13:11:43 - Feat.: - Title: Prokurátor navrhol upustiť od trestu pre Pavla Ruska v kauze Maják nádeje 03 - Modified: 2023-10-04 09:01:42 - Feat.: - Title: Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje, rozsudok má byť v novembri 04 - Modified: 2023-10-02 13:35:02 - Feat.: - Title: Pavol Rusko by sa mal v stredu opäť postaviť pred súd. Dôvodom je kauza okolo Majáku nádeje 05 - Modified: 2023-09-14 11:43:03 - Feat.: - Title: Exšéfa Markízy Pavla Ruska oslobodili v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:55