StoryEditor

Avízo: Schôdza Národnej rady SR

21.01.2008, 11:01

Dnes o 19.00 sa uskutoční schôdza parlamentu s jediným bodom programu: hlasovaním o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Opozícia odovzdala návrh predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer - SD) koncom minulého týždňa a počas dnešnej schôdze by ju mal parlamentu predstaviť predseda SDKÚ - DS Mikuláš Dzurinda. Príčinou na odvolanie premiéra je podľa opozície Ficova vinica, kauza so Slovenským pozemkovým fondom, ako aj výroky premiéra počas osláv vzniku SR, keď Juraja Jánošíka označil za vzor svojej vlády. Dzurinda medzi dôvody zaradil aj výrok Roberta Fica, podľa ktorého by niektorí opoziční poslanci mali sedieť vo väzení.

Premiér Fico pritom nečelí odvolávaniu prvýkrát. V decembri minulého roka opozícia iniciovala vyslovenie nedôvery premiérovi kvôli pozemkovej kauze. Po tom, ako Pavol Paška zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu na 19.00, opozícia na protest odišla z parlamanetu. Ficovi bola vyslovená dôvera všetkými prítomnými poslancami. Paška pritom aj dnešnú schôdzu zvolal na rovnakú hodinu, za čo si vyslúžil kritiku opozície, ktorá jeho krok označila za aroganciu moci. Lídri opozičných strán však avizovali, že v parlamente tentoraz ostanú až do konca. Keďže opozícia disponuje len 64 hlasmi a na odvolanie premiéra je potrebných aspoň 76, vyslovenie nedôvery bude pravdepodobne neúspešné.

Pred schôdzou parlamentu o 18.30 sa uskutoční aj schôdza vlády, s rovnakým bodom programu, návrhom na vyslovenie nedôvery premiérovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 01:20