Igor MatovičTASR
StoryEditor

V Taliansku mohli byť desaťtisíce Slovákov, varuje Matovič. Každému chce posielať nátlakové SMS-ky o karanténe

12.03.2020, 09:25
Autor:
klkl
Líder OĽaNO komunikoval s operátormi a podľa ich dát, bolo v poslednom čase v Taliansku množstvo Slovákov.

Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády, informoval, že komunikoval s mobilnými operátormi v súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku. Z ich dát vyplýva, že v posledných troch týždňoch mohli byť v Taliansku aj desaťtisíce Slovákov.

Matovič povedal, že rokovali s Orangeom a identifikovali na posledné tri týždne 16-tisíc SIM kariet a teda ľudí, ktorí sa vrátili z Talianska. Z toho tri a pol tisíca v Bratislave. "Tento operátor má tretinový podiel na trhu, tak môžeme počítať, že v Taliansku bolo okolo 50-tisíc ľudí," tvrdí Matovič. V prípade, že s osobami boli aj deti bez mobilov, tak by to mohlo byť až sto tisíc ľudí.

V tejto súvislosti chce, aby všetky osoby, ktoré sa vrátili z Talianska a ďalších krajín, kde je rozšírený koronavírus, dostávali každý deň SMS správy o tom, že majú zostať v karanténe. 

Dohoda s operátormi

"V takejto situácii si myslíme, že je na mieste aj takáto nátlaková komunikácia zo strany štátu," myslí si Matovič. "Operátori sú ochotní posielať takéto nátlakové SMS," dodal Matovič.

Budúci premiér tvrdí, že s operátormi o tejto možnosti rokovali a sú jej naklonení. Problémom by podľa neho nemala byť ani ochrana osobných údajov, pretože GDPR myslí aj na takéto situácie. 

"Chcel by som poprosiť pána premiéra a pani ministerku, aby oslovili Úrad na ochranu osobných údajov," povedal Matovič s tým, že úrad by mohol vydať súhlas so zasielaním takýchto správ v priebehu pár hodín.

Svoj návrh chce prezentovať aj na zasadnutí krízového štábu. Jeho fungovanie skritizoval s tým, že štáb ani dosluhujúca vláda nemá žiadny plán. "Riešia to živelne bez plánu," kritizoval Matovič. Podľa neho by mal existovať plán a súbor opatrení, ktoré by sa automaticky zavádzali v súvislosti s počtom nakazených koronavírusom. 

Kritika Pellegriniho

Podľa Matoviča nemôže krízový štáb tak, že sa na ňom stretne 90 ľudí a budú "brainstormovať", čo asi by mohli zaviesť. Verí, že presný plán bude prednesený už na dnešnom rokovaní krízového štábu. 

"Štát pod vedením Petra Pellegriniho začne riešiť kľúčovú ochranu lekárov až vtedy, keď je všetko na svete vypredané," kritizoval Matovič s tým, že nechce, aby sa podobná situácia ako s ochrannými oblekmi a rúškami stala aj pri ventilátoroch, ktoré sú kľúčové pre pacientov v kritickom stave.

Matovič sa bude pýtať aj na stav nemocníc a pripravenosť sanitiek.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:48