TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Jankovská a ďalší sudcovia z Kočnerovej Threemy ostávajú vo väzbe, rozhodol Najvyšší súd

20.03.2020, 11:57
Autor:
TASRTASR
Monika Jankovská a ďalší sudcovia sú obvinení z korupčných trestných činov v spojitosti s Marianom Kočnerom.

Monika Jankovská, Eugen Palášthy, Denisa Cviková, Richard Molnár a Miroslav Mojto ostávajú vo väzbe. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu.

Informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Monika Jankovská a ďalší sudcovia a iné osoby sú obvinení z korupčných trestných činov v spojitosti s Marianom Kočnerom.

Okrem toho, že bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa Jankovská ostáva vo väzbe, jej senát rozšíril dôvody väzby o preventívnu, aby jej bolo zabránené v pokračovaní trestnej činnosti.

Väzobné stíhanie aj pre advokáta

Dôvod na existenciu preventívnej väzby však súd nezistil u obvineného sudcu Palášthyho Okrem štvorice sudcov dnes súd potvrdil väzobné stíhanie aj pre advokáta Miroslava Mojta.

Najvyšší súd rozhodoval o sťažnostiach prokurátora a obvinených bez prítomnosti verejnosti aj procesných strán.

Do väzby zobral obvinených sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Akcia Búrka

NAKA obvinila minulý týždeň v rámci akcie Búrka 18 osôb, z toho 13 sudcov, z trestných činov podplácania, prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu.

Medzi obvinenými je aj Kočner. Skutky, ktorých sa korupčná trestná činnosť mala týkať zahŕňajú aj ovplyvňovanie sudkyne Zuzany Maruniakovej v kauze zmeniek TV Markíza.

Tá prisúdila jednu zo zmeniek Kočnerovi bez toho, aby skúmala ich pravosť. Za ich falšovanie je Kočner neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody.

Ovplyvňovať rozhodovanie súdu mal podľa uznesenia o vznesení obvinenia Kočner cez Jankovskú.

Maruniaková spolupracuje

Maruniaková. zaslala vyjadrenie súdu o tom, že chce s políciou spolupracovať. Svoju vinu však naďalej popiera.

Vzhľadom na to, že bolo viacero obvinených sudcami musel o ich možnosti väzobného stíhania rozhodnúť Ústavný súd. Ten tak urobil iba pri piatich z 13 sudcov. Ostatní sudcovia zostávajú naďalej obvinení, budú však stíhaní na slobode.

01 - Modified: 2023-11-02 15:25:01 - Feat.: - Title: Začal sa súdny proces v kauze súvisiacej s trenčianskym barom Fatima 02 - Modified: 2023-09-28 08:35:47 - Feat.: - Title: Okresný súd Žilina odročil súd s Jankovskou v kauze súvisiacej s barom Fatima 03 - Modified: 2023-09-04 13:13:17 - Feat.: - Title: Prípad exmajiteľa baru Fatima Janíčka sa vracia na prvostupňový súd. Spor s Jankovskou sa ťahá 20 rokov 04 - Modified: 2023-08-06 08:10:59 - Feat.: - Title: Súd s Monikou Jankovskou v kauze Fatima sa má opäť začať v septembri 05 - Modified: 2023-04-27 10:44:02 - Feat.: - Title: Prípadom obžalovanej Jankovskej v kauze Fatima sa má zaoberať súd v Žiline
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:28