StoryEditor

Bósza sa s Belousovovou hádal o autonómiu

15.01.2008, 07:36
Včera večer sa prvýkrát v televíznej diskusii TA3 stretla podpredsedníčka SNS Anna Belousovová a János Bósza z občianskeho združenia Nomos regionalizmus.

Bósza odmieta, že sa jeho združenie snaží o politickú autonómiu južného Slovenska, či o rozvracanie republiky. Ako povedal, "chceme územnú a regionálnu autonómiu na báze občianskom a hospodárskom." Bósza obvinil Slovákov z asimilácie maďarských občanov, ktorých počet sa stále zmenšuje.

Belousovová povedala, že aj keď je združenie nateraz zaregistrované, bude zrušené. SNS podľa jej slov dnes podá podnet na Generálnu prokuratúru z dôvodu trestného stíhania vo veci podnecovania k národnej, rasovej či etnickej neznášanlivosti. Okrem toho chystajú podanie ďalšieho návrhu na ministerstvo vnútra vo veci rozpustenia združenia. Podpredsedníčka informovala aj o tom, že národiari na dnešnej koaličnej rade chcú hovoriť aj o prijatí zákona na ochranu republiky.

Bósza obvinenia národniarov odmieta. "Európa je plná autonómnych území. Pre nás je vzorom Južné Tirolsko, " dodáva Bósza. Podnikateľ z Komárna poukazoval aj na prípad Kosova. Ako hovorí, "Srbi sú ochotní poskytnúť najvyššiu možnú mieru autonómie, viac ako chceme my a cítia istotu, že štátne hranice sa nezmenia," vysvetľuje Bósza.

Belousovová však upozorňuje, že Kosovo je precedensom, a Európa sa podľa nej môže hanbiť za to, ako sa zachovala k Srbsku. "Kosovo speje k nezávislosti. Chceme aby Slovensko zastávalo vlastné stanovisko," (pri hlasovaní o štatúte Kosova pozn. red.), dodáva Belousovová.

Združenie Jánosa Bószu vzniklo v novembri minulého roka. Jeho zakladateľ pôvodne rátal so vznikom Južanskej rady za sebaurčenie ako občianskeho združenia, ktoré však ministerstvo vnútra odmietlo zaregistrovať. Ministerstvo svoj krok obhajovalo slovami, že občianske združenie nemôže vykonávať politickú činnosť a funkciu štátnych orgánov. Bósza neskôr podal nový návrh na registráciu, ktorá už povolenie od ministerstva získala. Od začiatku svojej činnosti zbierali podpisy pod autonómny program. Ako povedal János Bósza, nateraz zastupujú vyše päťsto občanov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:18