StoryEditor

Mikolaj SMK nevyhovie, menej slovenčiny nebude

17.04.2008, 11:56
Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) neráta s výraznými zmenami v školskom zákone. Pravdepodobne tak nedôjde k avizovaným ústupkom smerom k SMK.
Ako dnes minister povedal, základné kamene, na ktorých stojí školský zákon zostanú nezmenené. Minister je však ochotný rokovať o zmenách, týkajúcich sa peňazí zo štrukturálnych fondov.

Čo sa týka hodín slovenčiny na školách s vyučovacím jazykom menšín, počet hodín podľa Mikolaja zákon nebude stanovovať.V zákone by malo byť napísané, že sa slovenský jazyk musí v školách vyučovať v takom rozsahu, aby si ho žiaci mohli osvojiť. Konkrétny počet hodín by mal určiť štátny vzdelávací program, ktorý by mal byť schválený na budúci týždeň. Ten však hovorí, že by sa slovenský jazyk a menšinový jazyk mali vyučovať v rovnakom rozsahu.

Ján Mikolaj taktiež povedal, že školský zákon je napísaný v súlade s Európskou chartou regionálnych a menšinových jazykov. Podľa neho aj keď SMK volá po zachovaní status quo v školskom zákone, nikto nevie definovať, čo to je.

Podozrenia o údajných ústupkoch ministra školstva Jána Mikolaja voči SMK sa objavili potom, ako strana Pála Csákyho zahlasovala za Lisabonskú zmluvu. SMK sa tak rozhodla nepokračovať v spoločnom postupe opozície blokovať európsku zmluvu dovtedy, kým sa neprijme prijateľný tlačový zákon. Csáky síce na margo hlasovania povedal, že ide o jednorazovú záležitosť a neznamená, že budú podporovať vládu Roberta Fica. Kritika zo strany SDKÚ - DS a KDH však na seba nenechala dlho čakať. Opozičné strany obvinili  SMK, že Lisabonskú zmluvu podporili za cenu ústupkov ministra Mikolaja v školskom zákone. Údajne má ísť o snahu rezortu zvýšiť počet hodín slovenčiny na školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín. Práve táto Mikolajova agenda je tŕňom v oku exministra školstva za SMK Lászlóa Szigetiho. Samotný minister už pripustil určité zmeny v zákone. Szigetimu sa taktiež nepáči, aby inšpektori, ktorí vykonávajú kontroly na školách neovládali maďarský jazyk.

Mikolajov školský zákon už poslanci posunuli do druhého čítania. O osude reformy sa rozhodne počas májovej parlamentnej schôdzi, keď budú mať poslanci možnosť predložiť svoje pozmeňovacie návrhy. Minister podľa vlastných slov neočakáva, že poslanci SMK podporia jeho reformu.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 12:32