StoryEditor

Politici sa bijú o Černovú

28.09.2007, 00:00

O spomienku na sté výročie tragédie v Černovej sa v parlamente rozpútal doslova boj. Predstavu o tom, ako by malo vyzerať Vyhlásenie Národnej rady SR k Černovej, má aj opozičné SMK. Návrh na text vyhlásenia poslanci maďarskej koalície predložili deň potom, čo takýto dokument dorazil do parlamentu od trojice poslancov za KDH -- Vladimíra Palka, Františka Mikloška a Pavla Minárika. Ide pritom už o tretiu verziu -- pred necelými dvoma týždňami rovnaký pokus urobili aj poslanci SNS. Každý z nich pritom hovorí, že to ich vyhlásenie je najlepšie a malo by byť prijaté. Parlament by sa tým mal zaoberať na októbrovej schôdzi.
SMK je najstručnejšia
Text vyhlásenia z dielne SMK je najkratší. Masaker na občanov v Černovej, ktorí prejavili slovenské národné cítenie, v ňom odsúdili len vo všeobecnej rovine formuláciou: "Poslanci NR SR sa hlboko skláňajú pred obeťami a utrpeniami k nim blízkych osôb a odsudzujú všetky formy intolerancie a násilia, ktoré sa kedykoľvek, kdekoľvek stali zo strany štátnej moci voči vlastným občanom." Naopak, text národniarov aj KDH zdôrazňuje, že dôvodom tragédie boli snahy o násilnú maďarizáciu zo strany Uhorska. Šéf SMK Pál Csáky hovorí, že všeobecným vyhlásením chcú docieliť, aby sa z toho nerobil ďalší maďarsko-slovenský problém. "Bol to akt štátneho násilia. Ostatné netreba rozmazávať," povedal pre HN. Hovorí, že nemôžu hlasovať za "protimaďarsky nevhodne a historicky nepravdivo formulovaný" návrh SNS.
SNS verzus KDH
Niekoľkonásobné predkladanie vyhlásenia od rôznych strán k rovnakej udalosti kritizuje šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. "Je to cielená a systematická degradácia tém, ktorá znižuje vážnosť daného problému." Kroky parlamentných kolegov označil za nový typ opozičnej obštrukcie a tvrdí, že nevie, či nepribudnú aj ďalšie. Poslanec KDH Vladimír Palko s tým problém nemá. "Sme predsa v parlamentnej demokracii." Hovorí, že najvhodnejšie by bolo prijať ich dokument, lebo vychádza z prejavu totalitou umlčiavaného historika Jozefa Jablonického, ktorý predniesol na pietnej spomienke v Černovej pred dvadsiatimi rokmi. Palko nedávno označil text SNS za teatrálny s tým, že nevidí dôvod, aby "hovorcom všetkého národného bola vulgárna strana ako je SNS". Podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová na to vyhlásila, že ani nebude reagovať na jeho zúfalý útok na ich stranu.

Čo sa udialo v Černovej
K tragédii v Černovej došlo 27. októbra pri vysviacke nového katolíckeho kostola, na ktorú nemohol prísť ružomberský farár Andrej Hlinka, keďže mal zákaz výkonu kňazskej funkcie pre účasť v slovenskom národnom hnutí. Farníci z Černovej žiadali odložiť vysviacku, až kým sa Hlinkova záležitosť nevyrieši v Ríme. Cirkevné a štátne úrady to nerešpektovali. Občania sa tak postavili do cesty prichádzajúcim cirkevným hodnostárom. Žandári voči nim zakročili streľbou -- o život prišlo 15 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:15