Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu
StoryEditor

Nové rekreačné miesto v hlavnom meste? Mičovský chce v Bratislave vybudovať veľký lesopark

27.04.2020, 10:53
Autor:
TASRTASR
V lesoch v okolí hlavného mesta vyhľadáva miesto oddychu približne pol milióna ľudí.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský v piatok navštívil Mestské lesy v Bratislave a s bratislavským primátorom Matúšom Vallom hľadali riešenia pre podporu rekreačných funkcií lesov v okolí hlavného mesta Slovenska.

S cieľom vytvorenia krásneho rekreačného miesta pre Bratislavčanov sa dohodli na vytvorení veľkého bratislavského lesoparku. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu rezortu pôdohospodárstva.

"Je mojím osobným presvedčením lesy neprispôsobovať obchodníkom, ani lesníkom, ani ochranárom a aktivistom, ale lesy prispôsobovať spoločnosti. Lesy na Slovensku nesmú byť bankou pre štát, ale poisťovňou pre zdravú krajinu," uviedol Mičovský.

Minister sa s riaditeľom Mestských lesov Bratislava Matejom Dobšovičom, Vallom a ďalšími zástupcami bratislavských lesov stretol za prítomnosti generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky Mateja Vigodu a generálneho riaditeľa sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva rezortu pôdohospodárstva Michala Tomčíka.

V bratislavských lesoch hľadá oddych pol milióna ľudí

Cieľom spoločného stretnutia bolo riešenie podpory rekreačnej funkcie lesov v okolí Bratislavy.

Hrežík podčiarkol, že zdravé lesy poskytnú obyvateľom nielen krásne prostredie, protierózne opatrenia v kopcoch nad hlavným mestom, ale aj rekreačné zóny a prostredie psychohygieny, ktoré môžu byť vzácnosťou a pýchou hlavného mesta.

V lesoch v okolí hlavného mesta podľa Hrežíka vyhľadáva miesto oddychu približne pol milióna ľudí.

"Chceme dosiahnuť zmenu pohľadu na lesníkov a funkciu lesov, aby si spoločnosť začala vážiť a oceňovať ich prácu. Uprednostníme kvalitu životného prostredia pred kubíkmi vyťaženého dreva," uviedol minister.

Memorandum pripravia o mesiac

Agrorezort tak podľa Hrežíkových slov chce nadviazať s Mestskými lesmi Bratislava intenzívnu spoluprácu a byť príkladom pre ostatné oblasti na Slovensku.

Spoločne sa tak zrodila myšlienka vybudovania veľkého lesoparku v Bratislave. V zmysle vypracovanej štúdie Technickej univerzity vo Zvolene sa upravia zásahy do lesného prostredia.

"Ťažbu prispôsobíme v prospech rekreačných funkcií lesa. Citlivým a individuálnym prístupom zabezpečíme stabilitu, vyhovujúci zdravotný stav a funkčnosť bratislavských lesov," informoval Vigoda.

Hrežík dodal, že výsledkom piatkového rokovania medzi agrorezortom a hlavným mestom bude memorandum o vybudovaní "Veľkého lesoparku", ktoré by mali pripraviť približne o mesiac.

01 - Modified: 2022-12-19 14:10:17 - Feat.: - Title: Platforma v OĽANO odmieta predčasné voľby, na klub pôjde večer posledný raz 02 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 03 - Modified: 2022-04-12 12:57:08 - Feat.: - Title: Vyjadrenie Čaputovej po stretnutí s vedením Únie miest Slovenska 04 - Modified: 2022-04-01 12:00:58 - Feat.: - Title: Vallo chce obhájiť svoj post. Strana Team Bratislava požiadala o registráciu 05 - Modified: 2022-03-05 08:32:32 - Feat.: - Title: Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:07