StoryEditor

Vyššia moc v čase korony

28.04.2020, 00:00
Dohody sa musia dodržiavať. Existujú však tri možnosti, keď táto zásada naplno neplatí.

Pandémia COVID-19 ochromila celý svet. Obmedzenia na hraniciach, zatvorené školy a obchody, zákaz cestovania či zrušené lety a dopravné spojenia. To je len časť z následkov nákazy, ktorá neobišla ani Slovensko. Podnikatelia preto v posledných týždňoch čoraz viac skloňujú málo známy právnický výraz vyššia moc. Predstavuje pre nich jednu z možností, ako sa aj počas krízovej situácie udržať nad vodou a prečkať najhoršiu časť výpadku príjmov.


Okrem vyššej moci sa na túto krízovú situáciu môžu vzťahovať aj ďalšie ustanovenia Obchodného zákonníka. Ide predovšetkým o nemožnosť plnenia a zmarenie účelu zmluvy. Všetky tieto inštitúty však prichádzajú do úvahy iba vtedy, ak strany svojím podpisom zmluvy nespečatili inú formu riešenia. Právnici preto v prvom rade vyzývajú podnikateľov, aby si dobre preštudovali kritické zmluvy.


Posledná záchrana – vyššia moc
Vyššia moc je inštitút Obchodného zákonníka, ktorý dáva podnikateľom šancu vymaniť sa z povinnosti plniť svoje záväzky riadne a včas. Firmy však musia splniť prísne kritériá.


V prvom rade musí nastať prekážka, ktorá znemožní firme plniť jej záväzok. Prekážka musí vznikn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:47