Začiatkom roka pobúril verejnosť fakt, že predseda parlamentu Andreja Danka povýšili o osem miest - z desiatnika na kapitána. Podľa ministra obrany a nominanta SNS Petra Gajdoša, ktorý ho za kapitána vymenoval 22. septembra 2016, si hodnosť zaslúžil. Dankok reagoval, že je na ňu hrdý. „Ja si tú hodnosť zaslúžim, nemám z toho žiadnu výhodu,“ vyhlásil. Výzvu lídra OĽaNO Igora Matoviča, aby hodnosť vrátil, odmietol. „Výložky, ak by to bolo nutné, si veľmi rád dám,“ povedal s tým, že výložky si neskutočne váži. Povýšený z hodnosti poručíka v zálohe na podplukovníka bol pred parlamentnými voľbami v roku 2016 aj premiér a líder Smeru Robert Fico. Do hodnosti ho vymenoval vtedajší minister obrany Martin Glváč. Zákon takýto postup umožňuje. Minister má možnosť povýšiť kohokoľvek, kto má absolvovanú vojenskú službu a je zároveň vedený ako záložník. Ministerstvo tvrdí, že z takéhoto povýšenia neplynú žiadne výhody, ani finančné.TASR
StoryEditor

"Mohol som ho povolať do služby." Naď podpísal rozkaz, ktorým zruší Dankovi hodnosť kapitána

29.04.2020, 10:25
Autor:
mahomahoTASRTASR
Minister obrany zruší mimoriadne povýšenia politikov.

Minister obrany Jaroslav Naď v stredu podpísal rozkazy, ktorými zrušil mimoriadne povýšenia politikov.

Povýšenia rozdával aj Glváč

Povýšený bol napríklad bývalý predseda parlamentu Andrej Danko do hodnosti kapitána, ale aj bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec do hodnosti plukovníka. Podľa ministra ide o urážku vojakov. 

Naď zároveň avizoval prijatie úpravy zákona, ktorou sa zruší inštitút mimoriadneho povyšovania vojakov v zálohe. 

"Bývalý minister Martin Glváč vo februári 2016 rozdal členom vlády Roberta Fica rozkazy do povýšenia hodnosti plukovníka," hovorí Naď. Jediný, ktorý si hodnosť dal zapísať na Okresnom úrade bol podľa Naďa exminister Borec.

Hodnosti si nedali zapísať členovia kabinetu Robert Fico, Ľubomír Vážny, Miroslav Lajčák, Vazil Hudák, Marek Maďarič, Ján Richter ani Ľubomír Jahnátek. 

Danko bol skladník-údržbár

Ďalší minister obrany Peter Gajdoš povýšil v septembri 2016 do hodnosti kapitána v zálohe expredsedu parlamentu Andreja Danka.

Naď hovorí, že k zrušeniu hodnosti u Danka mal aj alternatívu a v rámci aktuálnej situácie ho mohol povolať do mimoriadnej služby.

"V zmysle relevantného zápisu je odborníkom na zabezpečenie proviantného materiálu vo funkcii skladník-údržbár. Verte mi, že provianťáka by sme vedeli využiť," dodal.

Na rozhodnutie Naďa reagoval Danko prostredníctvom hovorkyne.

"Z hodnosti kapitán v zálohe pre predsedu SNS nevyplývali žiadne výhody. Rešpektuje rozhodnutie pána ministra Naďa, tak ako rešpektoval rozhodnutie pána ministra Gajdoša. Základnú vojenskú službu si odslúžil v zmysle branného zákona v roku 1998," informovala riaditeľka Dankovej kancelárie Zuzana Škopcová. 

Zrušenie nákupov vozidiel

Naď informoval aj o tom, že ministerstvo obrany vláde navrhne zrušiť nákup armádnych vozidiel 4x4.

Zároveň nateraz nebude pokračovať v projekte na nákup bojových obrnených vozidiel 8x8. Pri nákupe radarov chce rezort projekt stransparentniť a upraviť.

V nákupe armádnych vozidiel 8x8 zatiaľ rezort nebude pokračovať. Naď poznamenal, že ho naďalej považuje za "manuál na netransparentnosť", navyše je podľa neho v nesúlade so záväzkami Slovenska v NATO smerujúcimi k vybudovaniu ťažkej brigády.

Predstavitelia ministerstva preto majú v najbližšom čase rokovať so spojencami o záväzkoch v rámci tzv. cieľov spôsobilosti. Od výsledkov vyjednávaní, ktoré by mohli byť známe koncom roka, sa bude odvíjať budúcnosť projektu.

Projekt na nákup vozidiel 4x4 rezort obrany zruší. Po schválení zrušenia príslušného uznesenia vlády stiahne ministerstvo tiež odvolanie na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý projekt nariadil zastaviť.

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 03 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská 04 - Modified: 2024-03-06 09:58:31 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Ústavného súdu Danka prekvapilo. Koalícia je čisto proruská, tvrdí Naď 05 - Modified: 2024-02-21 18:16:08 - Feat.: - Title: Exminister Naď: Trump má pravdu v tom, že všetci musíme platiť. USA sa starajú o bezpečnosť nás všetkých
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:15