Reuters
StoryEditor

Policajt mal zbiť päť detí v osade, prípad rieši inšpekcia u Mikulca

29.04.2020, 13:17
Autor:
TASRTASR
Splnomocnenkyňa vlády považuje policajný zásah proti deťom za neprimeraný a neadekvátny.

Policajt mal v pondelok zbiť päť detí v rómskej osade v Krompachoch. Upozornila na to Únia Rómov na Slovensku. Ministerstvo vnútra uviedlo, že nadriadení policajta krátko po zákroku vec preverili a v prípade už koná inšpekcia.

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková považuje policajný zásah proti deťom za neprimeraný a neadekvátny. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva vyzvalo policajného prezidenta Milana Lučanského, aby prípad preveril.

​Deti sa mali nachádzať v karanténnej oblasti. Policajt mal vykonávať obhliadku osady spolu s príslušníkmi armády. Keď policajt uvidel deti, že sú vzdialené od svojich domovov, mal ich napadnúť. Taktiež sa im mal vyhrážať služobnou zbraňou a zbiť ich obuškom, opisuje prípad Únia Rómov na Slovensku.

Stretnutie s Matovičom a Mikulcom

"Žiadame, aby bol tento incident vyšetrený nezávislou komisiou, pretože už nemáme dôveru v nestrannosť zo strany inšpekcie ministerstva vnútra. Viackrát a opakovane sa stalo, že obdobné zásahy skončili po vyšetrení inšpekciou obvinením samotných poškodených a zásah polície bol definovaný ako oprávnený," uvádza únia.

V súvislosti s prípadom žiada aj o stretnutie s premiérom Igorom Matovičom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom (obaja OĽaNO) a ombudsmankou Máriou Patakyovou.

Tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR spresnil, že incident začala inšpekcia ministerstva riešiť na základe podnetu poradcu premiéra pre rómske komunity Petra Polláka.

ÚV tvrdí, že podľa rezortu sú informácie, ktoré o konflikte šíri Únia Rómov na Slovensku výrazne odlišné od skutočnosti. "Násilie na deťoch je citlivá a neprípustná vec, preto budeme celý prípad aj naďalej veľmi pozorne sledovať. ÚV čaká na podrobnú správu o tom, čo presne a ako sa stalo," konštatuje tlačový odbor.

Bučková vyzýva policajtov, aby zodpovedne zvažovali použitie svojich oprávnení a donucovacích prostriedkov. "Osobne mi je ľúto, že pribúda počet sporných policajných zásahov voči príslušníkom rómskych komunít. Verím, že v Krompachoch išlo o skratové konanie príslušníkov polície voči rómskym deťom, pretože takéto zákroky neprispievajú k zvýšeniu dôvery v políciu," povedala.

​Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity plánuje hľadať čo najefektívnejšie spôsoby pre spoluprácu so zástupcami polície, aby sa predchádzalo napätým situáciám a zvýšila sa dôvera Rómov k polícii.

Výzva pre Lučanského

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva vyzýva Lučanského, aby preveril skutočnosti vo veci zbitia detí a aby prijal opatrenia, ak sa postup polície v osade potvrdí.

„Ani súčasná situácia a vyhlásený núdzový stav nedávajú autoritám mandát na tak závažný zásah do ľudských práv a dôstojnosti občanov, akým je neprimerané použitie sily a násilia," podotkol Tomáš Földes, ktorý je dočasne poverený vedením strediska.

Dodáva, že karanténne opatrenia v rómskych komunitách sú nastavené veľmi krehko.

Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť so znepokojením vníma, že dochádza k zásahom ľudských práv mnohých ľudí a skupín. Apeluje na vládu a ostatné orgány a inštitúcie, aby dôsledne, počas trvanie mimoriadnej situácie, dodržiavali ľudské práva a slobody.

Únia Rómov spustila aj petíciu za vyšetrenie incidentu v Krompachoch.

01 - Modified: 2020-04-09 12:57:15 - Feat.: 0 - Title: Poslanec Za ľudí: Nedokážem stráviť predstavu o rómskej osade obtiahnutej páskou 02 - Modified: 2020-04-13 12:23:29 - Feat.: 0 - Title: Desiatky ľudí z uzatvorených rómskych osád idú do štátnej karantény, tvrdí minister obrany 03 - Modified: 2020-04-15 18:34:55 - Feat.: 0 - Title: Rómovia zakopali vojnové sekery. Dôvodom je koronavírus 04 - Modified: 2020-04-16 15:12:10 - Feat.: 0 - Title: Pribudlo viac ako sto prípadov koronavírusu. Časť je z rómskej osady, potvrdil úrad 05 - Modified: 2020-04-22 12:32:42 - Feat.: 0 - Title: Fico chce, aby sa Matovič ospravedlnil: Je to smiešne a ponižujúce. Zvláštne, že na Rómov má peniaze
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:43