StoryEditor

Otváranie škôl a škôlok v praxi: Deti v skupinách nebudú musieť nosiť rúška

18.05.2020, 15:42
Minister školstva uviedol, že v materskej škole bude môcť byť v skupinách najviac 15 detí, v školách najviac 20 žiakov na jednu triedu.

Kompletne všetky škôlky, školské kluby detí a školy pre žiakov prvého až piateho ročníka. Tieto inštitúcie otvoria svoje brány pre deti od 1. júna, pričom definitívne slovo o obnove vyučovania bude mať ich zriaďovateľ.

V rámci ďalšej fázy otvárania ekonomiky to oznámili premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling.

V porovnaní s niektorými európskymi krajinami dokonca stanovili vyšší počet maximálneho počtu žiakov v triede: v škôlke 15 a v škole 20.

Spolu s otváraním škôl sa pre žiakov, ktorí za vzdelávaním cestujú, vracajú bezplatné vlaky. Pre starších žiakov, teda šiestakov až deviatakov, bude naďalej platiť dištančné vzdelávanie.

Dôležité tiež je, že nástup do škôl bude po deviatich týždňoch od ich zatvorenia dobrovoľný, o čom sa hovorilo od začiatku úvah o opätovnom otvorení. Všetko bude na rodičoch.

Zriaďovatelia majú teraz dva týždne na to, aby zisťovali záujem o návrat a preverili svoje kapacity. Prednosť budú mať deti zdravotníkov, hasičov, vojakov či učiteľov.

Natískala sa preto otázka, čo bude so žiakmi, ktorí zostanú až do letných prázdnin doma. Kým dnes sa im pedagógovia venujú dištančnou formou cez online priestor, od júna budú mať učitelia na starosti prioritne deti, ktoré prídu do školy.

„Domáci“ prváci až piataci sa majú naďalej vzdelávať online, ale len v rámci možností a personálnych kapacít danej školy. Zároveň platí, že deti v škole sa nemajú učiť nové veci, ale skôr sa venovať prehlbovaniu doterajšej látky.

Rezort školstva už vydal pokyny, že spomínané skupiny 15 či 20 detí v škôlkach a školách sa nebudú meniť a premiešavať v rámci jedného týždňa a budú viazané na jedného učiteľa.

Ďalej platí, že deti pri pobyte v skupine nebudú musieť mať rúška, ale zamestnancom sa odporúčajú. V škôlkach ide najmä o štíty, aby bolo možné komunikovať emócie. Ministerstvo školstva tiež odporúča minimalizovať zhromažďovanie pred školou.

V rámci odporúčaní hovorí aj o potrebe rozdeliť príchod detí s rodičmi do jednotlivých časových úsekov tak, aby neprichádzali naraz. A napokon zabezpečené musí byť i pravidelné ranné meranie teploty deťom pri vstupe, a to bezdotykovým teplomerom.

Pandémia koronavírusu 23:14 WHO súhlasila s vyšetrovaním v súvislosti so svojou reakciou na pandémiu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v pondelok rozhodla vyhovieť požiadavke väčšiny svojich členských krajín, aby začala nezávislé vyšetrovanie v súvislosti so svojou reakciou na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 22:25 Severné Írsko začalo prvú etapu uvoľňovania obmedzení Severné Írsko začalo v pondelok postupne uvoľňovať opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Obyvatelia tejto provincie Spojeného kráľovstva sa tak budú môcť po novom opäť stretávať v malých skupinkách na verejnosti, pričom veriacim bude možnené navštíviť chrámy za účelom individuálnych modlitieb. 21:32 Szijjártó rokoval so slovinským ministrom o otváraní hraníc Reštriktívne opatrenia zavedené na hraniciach pre pandémiu koronavírusu je potrebné uvoľniť. Vyhlásil to v pondelok maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po rokovaní so slovinským ministrom hospodárstva Zdravkom Počivalšekom. 21:19 Turecký prezident nariadil celoštátny zákaz vychádzania počas sviatku Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu nariadil v pondelok po prvý raz od začiatku pandémie celoštátny štvordňový zákaz vychádzania počas sviatku prerušenia pôstu (íd al-fitr), ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Zákaz vychádzania začne platiť v sobotu, v predvečer tohto sviatku, informovala agentúra AP. 21:10 Otázky a odpovede k otváraniu škôl a škôlok Budú môcť rodičia aj naďalej poberať OČR? Ako dlho budú školy otvorené? Vrátia sa bezplatné vlaky pre študentov?

HN prinášajú prehľad najdôležitejších otázok a odpovedí k téme otvárania škôl a škôlok. Článok si môžete prečítať TU.
21:08 Erik Lipšic pre HN: V Holandsku zrejme zavedieme rúška, reštaurácie sme ešte neotvorili Kardiológ Erik Lipšic sa prikláňa k názoru, že deti sú pri koronavíruse asymptomatické. Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

Zdroj: HNtelevízia
...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:10