StoryEditor

Žilina rozvíja spoluprácu so zahraničnými mestami

25.08.2007, 15:49
Autor:
SITASITA
"Po nadviazaní vzťahov s Poľskom, Českom, Slovinskom, Belgickom a Chorvátskom sa zameriame v najbližšom období na Maďarsko, Rakúsko a Nemecko," konštatoval primátor Žiliny Ivan Harman.

Počas uplynulého týždňa navštívilo vedenie žilinskej radnice svojich partnerov v slovinskom meste Koper, s ktorým spolupracuje od roku 2000 a aj chorvátsku Rijeku, kde nadviazali nové kontakty.
Slovinský Koper s 50 000 obyvateľmi je starobylým prístavom s veľkým významom aj v súčasnosti a dôležitým centrom turistického ruchu. Okrem spolupráce v oblasti turizmu, vzdelania, kultúry a športu sa predstavitelia Žiliny dohodli na výmene skúseností pri problematike zavádzania eura na úrovni žilinskej samosprávy, pretože Slovinsko má túto zložitú procedúru už za sebou.

"Partnerom sme prezentovali aktuálne projekty Žiliny a hľadali spoločné témy najmä v oblasti kultúry, cestovného ruchu, školských a športových výmen," uviedol zástupca prednostu Mestského úradu v Žiline Pavel Požoni. Ako ďalej dodal, mesto Rijeka so 150 000 obyvateľmi je významným prístavom Chorvátska a je známa napríklad tretím najväčším karnevalom na svete, na ktorom sa zúčastňuje vyše 10 000 masiek. "Naplánovali sme napríklad spoluprácu pri rozvoji žilinského fašiangového festivalu masiek," povedal Požoni.

Mesto Žilina včera podpísalo Deklaráciu o partnerstve pre obdobie rokov 2007 až 2008 s čínskym mestom Čchang-čchun. "Podpisom deklarácie sme potvrdili ďalšiu spoluprácu a podporu vzájomných výmen na poli vzdelania, športu, vedy a obchodu. Vidím veľký priestor pre študentské výmeny na úrovni Žilinskej univerzity a univerzít mesta Čchang-čchun," informoval Harman.
Čchang-čchun je partnerské mesto Žiliny od roku 1993. Nachádza sa v Mandžusku, je centrom vzdelania, kultúry, automobilového priemyslu a má tri milióny obyvateľov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:01