TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Milanová reaguje na výzvu: S prípravou výberového konania na post šéfa SND sme už začali

07.06.2020, 10:56
Autor:
TASRTASR
Nového generálneho riaditeľa SND musí rezort kultúry hľadať po tom, ako sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov postu z vážnych rodinných dôvodov.

Iniciatívu zamestnancov SND, vyzývajúcich vedenie Ministerstva kultúry (MK) SR k vyhláseniu transparentného výberového konania na post generálneho riaditeľa, vníma šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) ako znak toho, že im na divadle záleží.

V reakcii prisľúbila, že v zmysle platných právnych noriem bude dbať na to, čo zamestnanci divadla tlmočili v piatkovej verejnej výzve.

​"Chceme, aby voľba generálneho riaditeľa SND zahŕňala verejnú prezentáciu jeho koncepcie pred výberovou komisiou zostavenou z odborníkov. Budeme postupovať riadnym a transparentným výberovým konaním, presne tak, ako je to štandardom v normálnej a vyspelej demokratickej krajine," vyhlásila ministerka. Rezort podľa nej už začal s prípravou výberového procesu.

Signatári výzvy, ku ktorým sa medzičasom pridalo už ďalších vyše tristo zamestnancov SND naprieč všetkými súbormi a zložkami divadla, žiadajú ministerku o vyhlásenie výberového konania na riaditeľa a zabezpečenie ďalších opatrení, ktoré by viedli k finančnej stabilizácii v nasledujúcich rokoch, rovnako tak k vytvoreniu mechanizmov transparentného riadenia a prevádzky SND.

Pripomínajú, že mandát dočasne povereného riaditeľa Petra Kováča uplynie koncom júna. Upozorňujú ďalej, že inštitúcia čelí výzvam, ktoré nespôsobila len pandémia koronavírusu, ale aj zhoršovanie problémov z minulosti, spôsobených individuálne zlyhaniami, chybami rezortu kultúry, nedostatočnou komunikáciou medzi ministerstvom a divadlom, ako i absenciou koncepčných riešení.

V rámci výberového konania, ktoré by podľa signatárov malo byť medzníkom vo výberových konaniach na post šéfa štátnych umeleckých inštitúcií navrhuje uskutočniť medzinárodný výber s dostatočnou, minimálne dvojmesačnou lehotou pre prihlásenie kandidátov, takisto verejné vypočutie kandidátov i verejné hlasovanie výberovej komisie, v ktorej by mali mať okrem ministerstva kultúry a SND zastúpenie i predstavitelia umeleckých vysokých škôl a renomovaných českých divadiel.

Nového generálneho riaditeľa SND musí rezort kultúry hľadať po tom, ako sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov 2019/2020 postu z vážnych rodinných dôvodov.

Vtedajšia ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) poverila vedením národnej inštitúcie dočasne šéfa činohry Petra Kováča. Neskôr avizovala, že vyhlásenie výberového konania na nového šéfa SND už nechá na nové vedenie rezortu.

01 - Modified: 2022-05-03 20:53:15 - Feat.: - Title: Národné divadlo stráži esbéeska blízka takáčovcovi Zemanovi. Ministerstvo sa k tomu nevyjadrilo 02 - Modified: 2022-04-14 11:12:40 - Feat.: - Title: Salemské bosorky: Hon na príčetnosť a zdravý sedliacky rozum 03 - Modified: 2022-01-05 09:17:59 - Feat.: - Title: Nastavujeme udržateľné financovanie, avizuje Drlička po roku na poste šéfa SND 04 - Modified: 2021-09-28 19:07:05 - Feat.: - Title: SND otvorilo 102. sezónu novými vizuálmi aj videom 05 - Modified: 2021-08-04 13:48:33 - Feat.: - Title: Riaditeľ SND: Sme technologicky v praveku, ak nedostaneme viac peňazí, od októbra nehráme
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 00:51