Zásah NAKATASR
StoryEditor

Zásah NAKA vo vládnej agentúre NASES. Ide o podozrenia, že vláda bola odpočúvaná

09.06.2020, 14:48
Autor:
TASRTASR
Podľa vyšetrovateľov mohli byť odpočúvané nielen vládne maily, ale aj telefonické hovory.

Národná kriminálna agentúra v utorok zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Ako prvý na zásah upozornil portál aktuality.sk.

"V súčasnej dobe NAKA vykonáva nevyhnutné procesné úkony trestného konania, preto nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," uviedol policajný hovorca.

Mohlo ísť o odpočúvanie vlády

Podľa Denníka N razia súvisí s podozreniami, že vládna sieť Govnet mohla byť odpočúvaná. Podľa vyšetrovateľov mohli byť odpočúvané nielen vládne maily, ale aj telefonické hovory.

Ako potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

"Verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí a páchatelia budú v prípade dokázania viny potrestaní. Keď som pri nástupe do úradu povedala, že mojím cieľom je skončiť eldorádo v informatizácii a vyčistiť informatizáciu od firiem, ktoré dlhodobo parazitovali na štáte, myslím to ako vážny záväzok k občanom. Nebude to ľahký boj, v informatizácii sú obrovské záujmy a štát platí ročne za informatizáciu stovky miliónov eur," dodala vicepremiérka.

Silné záujmové skupiny

Tvrdí tiež, že si je vedomá faktu, že stojí proti silným záujmovým skupinám, ktoré dlhodobo mali zaručený zisk od štátu. Napriek tomu plánuje postupovať razantne a nekompromisne, aj keď očakáva nepríjemnosti pri fungovaní rôznych systémov.

Poslanec Národnej rady a zároveň bývalý šéf ÚPVII Richard Raši (Smer-SD) v reakcii uviedol, že o zásahu má informácie len z médií. "Pokiaľ by však bola ohrozená kybernetická bezpečnosť štátu alebo jeho strategické záujmy, zásah NAKA vítam. Verím, že všetky podozrenia dôsledne vyšetria," vysvetlil.

Matovič o zásahu

K zásahu NAKA sa vyjadril aj premiér Igor Matovič v relácii na TA3. "Aj by som vedel, ale nemôžem povedať viac. Niekto to veľmi prepískol a bude mať z toho ešte krušné chvíle. Vedel som o tej situácii, ale bol som ticho. Niekomu príliš zachutila moc a chcel sa dostať k informáciám, ku ktorým nemal absolútne žiadne právo sa dostať," reagoval premiér.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:57