StoryEditor

Kičura reagoval na zlaté tehly za pol milióna eur. Má ísť o celoživotné úspory jeho rodiny

20.06.2020, 13:56
Autor:
redredTASRTASR
Kajetán Kičura poskytol prostredníctvom svojho právnika stanovisko ku kauze okolo zlatých tehál.

Bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorý je väzobne stíhaný, reagoval prostredníctvom svojho právnika Radoslava Paloviča na kauzu okolo zlatých tehličiek, ktoré polícia našla v hodnote pol milióna eur.

Reakcia na zlaté tehly

Môj klient primárne pripomína zásadu prezumpcie neviny a žiada o jej dodržiavanie a rešpektovanie aj v rámci mediálnych výstupov, pričom týmto vyzýva na zastavenie politického nátlaku vyvíjaného na trestné konanie týkajúce sa jeho osoby, aj keď si uvedomuje, že sa stal súčasťou aktuálneho politického boja. K jednostranne medializovaným informáciám ohľadom zlatých tehál uvádza, že uvedené investičné zlato žiadnym spôsobom neskrýval," píše sa v stanovisku.

​Tvrdí, že informácie o zlate poskytol orgánom činným v trestnom konaní ihneď pri domovej prehliadke, kedy poskytol k dispozícií aj kompletné výpisy zo všetkých účtov.

"Pri nákupe predmetného zlata ide o zhodnotenie celoživotných úspor jeho rodiny, vrátane úspor jeho otca, pričom tento nákup sa realizoval prostredníctvom investičnej banky, cez riadnu kúpno-predajnú zmluvu, z prostriedkov nachádzajúcich sa na bankovom účte, a teda išlo o bezhotovostnú finančnú operáciu, z preukázateľne legálnych finančných prostriedkov," uvádza sa ďalej v stanovisku. Podľa Kičuru sa zlaté tehly nachádzali v bezpečnostnej schránke banky, prostredníctvom ktorej boli zakúpené, z dôvodu zabezpečenia a uchovania kvality tejto komodity, čo je štandardný postup pri nákupe zlata.

"Uvedená bezpečnostná schránka je vedená na meno môjho klienta, predmetná transakcia je riadne zaevidovaná, prebehla legálnym, štandardným spôsobom vylučujúcim legalizáciu príjmu z akejkoľvek protiprávnej činnosti," uvádza Kičurov právnik.

Kičurov obhajca o bytoch

Obhajca Kajetána Kičuru spomenul aj medializovanú tému o kúpe bytov. "Taktiež išlo o obchodnú transakciu z preukázateľne legálnych prostriedkov, pričom v žiadnom prípade nejde o luxusné byty, ale o nehnuteľnosti kupované v dezolátnom stave, ktoré boli zakúpené, vzhľadom na stav bytov, ako aj budovy, kde sa nachádzajú, za trhovú cenu, resp. v komparácii s cenou iných bytov v danej budove, za cenu vyššiu. Mediálne tvrdenia, že za tieto byty bolo vyplatených naraz 200.000 eur, nie sú pravdivé. Predmetné byty sa doposiaľ riadne splácajú v mesačných splátkach, v zmysle platnej kúpno-predajnej zmluvy," dodal.

Kičura je obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z nelegálnej trestnej činnosti. Momentálne je stíhaný väzobne. Ešte donedávna bol predsedom štátnych hmotných rezerv. Nová vláda ho odvolala 24. marca.

​NAKA ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach štátnych rezerv pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

Kičura odmietal obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Úrad špeciálnej prokuratúry však upozornil, že v skutočnosti bolo obvinenie vznesené v súvislosti s uzatváraním zmlúv, ktoré nemajú žiadny súvis s nákupom zdravotných pomôcok a podozrivé kontrakty, ako aj podozrivé platby prebehli skôr, ako prepukol nový koronavírus.

Konečná suma predpokladaných úplatkov je zároveň vyššia, ako bolo uvádzané v médiách.

01 - Modified: 2021-12-23 11:09:49 - Feat.: - Title: Milióny antigénových testov naskladnia do začiatku februára 02 - Modified: 2021-02-25 14:07:45 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade Kajetána Kičuru. Najvyšší súd zasiahol, bývalý šéf hmotných rezerv zostáva vo väzbe 03 - Modified: 2021-02-11 12:31:32 - Feat.: - Title: Bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru prepustil sudca na slobodu 04 - Modified: 2020-11-03 15:39:16 - Feat.: - Title: Sudca predĺžil Kajetánovi Kičurovi väzbu o ďalších sedem mesiacov 05 - Modified: 2020-10-18 18:46:41 - Feat.: - Title: Postup pri nákupe testov môžu overiť až po skontrolovaní celej dokumentácie, tvrdí Hlivák
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:00