Zásah NAKATASR
StoryEditor

Akcia Búrka má pokračovanie, dvoch obvinených prepustili

24.06.2020, 17:12
Autor:
TASRTASR
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry zadržali 11. marca 13 sudcov.

Najvyšší súd v stredu prepustil z väzby na slobodu advokáta Miroslava Mojtu a exsudcu Eugena Palášthyho, oboch zadržaných v rámci marcovej policajnej akcie Búrka, informovala Alexandra Važanová z referátu komunikácie s verejnosťou.

"NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí na podklade sťažnosti obvineného Eugena P. zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu v časti týkajúcej sa tohto obvineného a prepustil ho z väzby na slobodu. Senát zároveň zamietol sťažnosť prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR podanú proti prepusteniu obvineného Miroslava M., čím sa rozhodnutie o jeho prepustení z väzby na slobodu stalo právoplatným," povedala Važanová.

Podľa názoru Najvyššieho súdu jediný spoločný dôvod väzby, spočívajúci v tom, že by obvinení mohli pôsobiť na osoby dôležité v trestnom konaní, alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie, u oboch obvinených v tomto štádiu konania pominul

"Senát NS SR sa zároveň stotožnil so záverom ŠTS o tom, že dôvod tzv. preventívnej väzby u obvineného Miroslava M. taktiež nie je daný. Na záver je potrebné zdôrazniť, že senát NS SR nerozhodoval o vine, resp. nevine, ale len o väzbe obvinených," dodala Važanová.

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 4. júna zamietol žiadosť obvineného Palášthyho o prepustenie z väzby na slobodu.

​Väzbu obvineného nenahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obvineného Mojtu sudca naopak prepustil na slobodu, nakoľko dôvody jeho väzby zanikli.

Voči rozhodnutiu ŠTS v prípade Palášthyho podal jeho obhajca Peter Vačok sťažnosť. V prípade Mojtu podala sťažnosť prokurátorka ÚŠP.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali 11. marca 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.

Medzi zadržanými boli okrem 13 sudcov napríklad aj bývalá sudkyňa, správkyňa konkurznej podstaty, advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana Kočnera.

01 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 02 - Modified: 2024-01-03 15:33:24 - Feat.: - Title: Nárok na náhradu zvýšených výdavkov hosťujúcich sudcov sa má zmeniť 03 - Modified: 2023-11-04 12:08:19 - Feat.: - Title: Odvolanie členov Súdnej rady nie je v súlade s európskymi štandardmi, tvrdí Združenie sudcov Slovenska 04 - Modified: 2023-10-31 10:51:41 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala nových sudcov Správneho súdu v Bratislave 05 - Modified: 2023-10-27 11:08:39 - Feat.: - Title: Sudcovia vyjadrili verejnú podporu sudkyni, ktorá tento týždeň čelila útoku v Ružinove
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:54