StoryEditor

Remišová sa stala ministerkou, Čaputová ju poverila vedením nového rezortu

01.07.2020, 10:16
Autor:
TASRTASR
Veronika Remišová je šéfkou novovzniknutého ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu poverila Veroniku Remišovú riadením nového Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Ako upozornila prezidentka počas svojho príhovoru, Remišová preberá rezort, ktorý môže zohrať kľúčovú rolu pri premene Slovenska.

Nové ministerstvo od stredy prevezme pôsobnosť Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a do jeho kompetencie sa presunie aj oblasť regionálneho rozvoja, a to z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Presun pôsobnosti v oblasti regionálneho rozvoja z agrorezortu na ministerstvo investícii nadobudne účinnosť 1. októbra.

Návrh zákona, ktorým sa má transformovať úrad na ministerstvo, schválil vládny kabinet Igora Matoviča 11. mája.

Do parlamentu ho posunuli v skrátenom režime, kde ho zákonodarcovia odobrili 15. mája. Zákon podpísala prezidentka 25. mája.

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej:

Vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky,
vážená pani podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky,
vážení hostia, dámy a páni,

dovoľte mi, aby som vám, pani Remišová, ešte raz zablahoželala k vymenovaniu do novej, mimoriadne náročnej a dôležitej vládnej funkcie. Preberáte nový rezort a paradoxne je to hneď rezort, ktorý môže zohrať kľúčovú rolu pri premene Slovenska.

Budete musieť nastaviť pravidlá dobrého a efektívneho fungovania štátneho orgánu v súčasnosti a aktívne sa podieľať na tvorbe vízie a stratégie budúceho rozvoja Slovenska. Každá z týchto úloh je sama o sebe ťažká, ale dôverujem tomu, že sa veľkou mierou osobne pričiníte o splnenie všetkých troch základných zadaní, ktoré vyplývajú z vašej novej funkcie.

Ako je známe, Slovensko patrí medzi štáty, ktoré doteraz čerpali eurofondy najpomalšie. Tento stav volá po náprave – volá po tom, aby sa nemalé prostriedky, ktoré ešte v tomto programovom období k dispozícii máme, čerpali transparentne, bez zbytočných byrokratických prieťahov a čo i len náznakov korupčného správania sa.

Zároveň sa od vás očakáva, že nastavíte nové pravidlá pre čerpanie prostriedkov, ktoré budeme mať k dispozícii v novom programovom období. Váš návrh, aby sme mali iba jeden operačný program s niekoľkými prioritnými osami a s jedným riadiacim orgánom, ktorý nastaví jasné, férové a trasparentné postupy, k tomuto cieľu smeruje.

Čaká však na vás aj úplne nové, mimoriadne zadanie. Podľa všetkého dostaneme k dispozícii približne osem miliárd eur, aby sme naštartovali reformy, ktoré by mali viesť k zásadnej zmene fungovania štátu. Je to okno príležitosti, aké sa neotvára každý deň. Som presvedčená, že teraz je potrebné spojiť najlepšie mozgy Slovenska, aby pomohli určiť víziu, jasné priority a oblasti, ktorých rozvojom zabezpečíme, aby sme mohli žiť v zelenšom, férovejšom a modernejšom štáte. Zodpovednosť za to, či sa obrovské európske zdroje využijú efektívne, máte nielen voči vašim voličom a občanom republiky, ale aj voči budúcim generáciám, lebo práve teraz máme jedinečnú príležitosť posunúť Slovensko o generáciu vpred.

Vážená pani podpredsedníčka vlády,

ako ste mi pri osobnom stretnutí tu v prezidentskom paláci povedali, veľkou výzvou a úlohou pre vás bude získať pre prácu v rezorte šikovných mladých a vzdelaných ľudí. Bude to neľahká úloha, lebo často ide o dobre platených ľudí, ktorých je aj v súkromnom sektore málo a štát im len ťažko môže dorovnať možnosti, ktoré im vedia ponúknuť súkromné firmy. Jediné, čo im viete ponúknuť navrch, je obrovský dopad ich práce a šanca zlepšovať život milónom ľudí na Slovensku. Teraz, aj v budúcnosti. Na to ale títo mladi ľudia musia dôverovať štátu a ľuďom, ktorí ho vedú. Že to robia a budú robiť s dobrým úmyslom a vždy budú konať v súlade so zákonom a s etikou. Preto aj váš úspech nebude záležať len od práce, ktorú odvediete, ale aj od hodnôt, ktoré sa vám bude dariť presadzovať a brániť.

Vážená pani podpredsedníčka vlády, želám vám veľa úspechov, ktoré budú aj úspechmi celej našej spoločnosti.

01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:59