TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Poslanci Smeru neuspeli. Podmienka očkovania či testu nie je protiústavná, rozhodol súd

16.02.2022, 15:50
Autor:
TASRTASR
Novelu zákona z júla 2021 napadol opozičný Smer-SD, ktorý ju označil za protiústavnú.

Časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorú vlani napadli opoziční poslanci, nie je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd.

Ide o ustanovenie, ktoré umožňuje Úradu verejného zdravotníctva nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Novelu zákona z júla 2021 napadol opozičný Smer-SD, ktorý ju označil za protiústavnú. Podľa námietok opozície išlo o porušenie princípu deľby moci, zákazu diskriminácie a generality právnych noriem. Koalícia novelu obhajovala s tým, že umožnila fungovanie prevádzok, ktoré by boli inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

"Ústavný súd po dôkladne vykonanom prieskume napadnutej právnej normy dospel k záveru, že návrhu nie je možné vyhovieť," informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Vo vzťahu k tvrdenému porušeniu deľby moci dospel ÚS k záveru, "že napadnuté splnomocňovacie ustanovenie je dostatočne presné, zrozumiteľné a určité, pričom realizujúci normatívny akt musí byť dočasný a musí vychádzať z aktuálnej epidemiologickej situácie".

Obmedzenie nezaočkovaných osôb je podľa ÚS ospravedlniteľné predovšetkým početnými prípadmi komplikovaného priebehu ochorenia COVID-19 u týchto osôb, s ktorým je spojená záťaž zdravotníckeho systému v miere ohrozujúcej systém poskytovania zdravotnej starostlivosti všetkým osobám, a tým aj ochranu verejného zdravia.

"Ústavný súd konštatoval, že napadnutá právna úprava sleduje legitímne ciele a zakladá potrebný legislatívny priestor pre prijímanie normatívnych opatrení ÚVZ a regionálnych ÚVZ, ktoré sú spôsobilé svojimi účinkami napomôcť naplneniu cieľov sledovaných touto právnou úpravou," informovala hovorkyňa. Ani námietku nedostatku generality súd neakceptoval.

"Pri nevyhovení návrhu na vyslovenie nesúladu splnomocňovacej napadnutej právnej normy naďalej platí, že súlad konkrétneho vykonávacieho opatrenia (vyhlášky) s ústavou alebo medzinárodnou zmluvou môže byť predmetom preskúmania Ústavným súdom na základe návrhu na začatie konania o súlade právnych predpisov," konštatoval súd.

01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:52