TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Korčok reaguje na kritiku zo Smeru. Zakročili sme, aby Briti zmenili postoj, odkazuje rezort

11.07.2020, 10:48
Autor:
redredTASRTASR
Rezort slovenskej diplomacie uskutočnil, ako v Londýne tak aj v Bratislave, opakované intervencie s cieľom prehodnotiť britský postoj.

Rozhodnutie Británie nezaradiť Slovensko medzi bezpečné krajiny, z ktorého vyplýva pre občanov Slovenska povinnosť absolvovať po príchode do tejto krajiny karanténu, nepovažuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí vzhľadom na epidemiologickú situáciu na Slovensku za opodstatnené.

​Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktoré vedie Ivan Korčok.

Z tohto dôvodu rezort slovenskej diplomacie uskutočnil, ako v Londýne tak aj v Bratislave, opakované intervencie s cieľom prehodnotiť britský postoj. Britská diplomacia ubezpečila, že urobí v tejto veci maximum avšak s tým, že ide o rozhodnutie britských zdravotníckych orgánov.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti pripomína, "že tak, ako nemáme nijaký vplyv na rozhodnutia slovenských epidemiológov, ktoré rešpektujeme, pretože chránia zdravie našich občanov, nemáme vplyv ani na rozhodnutia epidemiológov iných krajín. Napriek tomu diplomaticky konáme a robíme maximum pre zmenu britského postoja", uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zároveň pripomína platnosť odporúčania necestovať do Británie, ktorú slovenskí epidemiológovia nezaradili medzi bezpečné krajiny.

"Ak sa naši občania rozhodnú napriek tomu cestovať, musia v tejto krajine nateraz počítať s obmedzeniami, ktoré, veríme, britská strana čoskoro vo vzťahu k SR odstráni," uvádza sa ďalej v stanovisku rezort diplomacie.

​To, že Slovensko medzi výnimkami chýba, sa nepáči opozičnému poslancovi Jurajovi Blanárovi.

"Ako je možné, že minister zahraničných vecí nedokáže takej dôležitej krajine pre našich občanov, ako je Veľká Británia, venovať adekvátnu pozornosť? Je to absolútne zlyhanie slovenskej diplomacie, ktorá pri zostavovaní tohto zoznamu nedokázala informovať britskú stranu o situácii u nás," povedal včera poslanec Smeru.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:26