TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Slovensko chýba na britskom zozname. Korčokovi sa to zbiera, je to výsmech, kritizuje Smer

10.07.2020, 17:27
Autor:
pebpebČTKČTK
Slovenskí občania na rozdiel od väčšiny svojich susedov sa musia po vstupe na britské územie izolovať.

Slovensko sa nedostalo na zoznam bezpečných krajín z pohľadu Veľkej Británie. To znamená, že slovenskí občania musia aj naďalej absolvovať po vstupe na britské územie 14-dňovú karanténu.

Anglicko, Wales aj Severné Írsko dnes uvoľnili cestovné obmedzenia v boji proti koronavírusu pre ľudí z 59 krajín. Je medzi nimi napríklad susedné Česko, Poľsko, Rakúsko, ale aj Taliansko, Španielsko či Turecko.

​Okrem našej krajiny chýba na zozname napríklad aj Slovinsko, Spojené štáty či Ukrajina.

Kritika od Smeru

To, že Slovensko medzi výnimkami chýba, sa nepáči opozičnému poslancovi Jurajovi Blanárovi. "Ako je možné, že minister zahraničných vecí nedokáže takej dôležitej krajine pre našich občanov, ako je Veľká Británia, venovať adekvátnu pozornosť? Je to absolútne zlyhanie slovenskej diplomacie, ktorá pri zostavovaní tohto zoznamu nedokázala informovať britskú stranu o situácii u nás," tvrdí poslanec strany Smer-SD.

​Slovensko patrí podľa neho medzi najmenej rizikové krajiny, "ak nie je úplne najmenej riziková na svete, a toto je výsmechom pre slovenskú diplomaciu".

Blanár hovorí, že ministrovi Ivanovi Korčokovi sa to zbiera. Strana Smer vyzýva ministra zahraničných vecí "k bezodkladnej náprave tohto zlyhania, aby Slovenská republika bola zaradená medzi bezpečné krajiny." O reakciu sme požiadali aj ministerstvo.

Rozdielny postup v Británii

Londýn avizoval, že situáciu vo svete bude naďalej monitorovať a svoj systém "cestovných koridorov" prípadne upravovať. BBC poznamenáva, že nie všetky destinácie, ktoré sú na aktuálnom zozname britského ministerstva zahraničia, uvoľnili podmienky pre cestujúcich z Británie. 

Británia hlási zo všetkých európskych krajín najvyšší absolútny počet nakazených aj úmrtí spájaných s chorobou covid-19. Úrady evidujú cez 44 500 úmrtí v radoch ľudí pozitívne testovaných na koronavírus, v posledných týždňoch sú denné bilancie obetí aj prípadov nákazy relatívne nízke.

​Karanténne opatrenia sa v krajine začali uvoľňovať neskôr ako inde v Európe, pričom jednotlivé časti Spojeného kráľovstva rovnako ako pri ich zavádzaní postupujú odlišne.

V Anglicku sa napríklad minulý víkend mohli znovu otvoriť krčmy, Wales zrejme obnovenie prevádzky v pohostinstvách povolí až od budúceho týždňa. Škótsko dnes zaviedlo povinné nosenie rúšok v obchodoch, zatiaľ čo Anglicko to zatiaľ vyžaduje iba v prostriedkoch hromadnej dopravy.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:37