TASR/ Jaroslav Novák
StoryEditor

Kolíková žiadala o podporu mestských súdov, Kollár návrh kritizuje

17.02.2022, 08:21
Autor:
TASRTASR
Minister vnútra Roman Mikulec by mal na mimoriadnej schôdzi čeliť odvolávaniu. Rokovanie inicioval opozičný Smer.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzvala a požiadala poslancov Národnej rady (NR) SR o podporu zriadenia mestských súdov v Bratislave a Košiciach.

Návrhy sú súčasťou reformy súdnej mapy, podľa Kolíkovej sú jej kľúčovou časťou a ich cieľom je zefektívniť justíciu. Krátko pred hlasovaním vyzvala zákonodarcov, aby umožnili diskusiu v druhom čítaní, kde je ochotná rokovať o všetkom.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) podotkol, že sudcovia síce potrebujú nové budovy, no najmä nové počítače, a že nepotrebujú rušiť súdy.

"Nie je pravda, že by to mohlo viesť k predlžovaniu konaní," vyhlásila Kolíková s tým, že aj vďaka zriadeniu mestských súdov sa vytvára priestor pre modernú justíciu.

Dodala, že sa urýchlia konania a odbúrajú prieťahy. Poukázala na množstvo agendy na súdoch v Bratislave, návrh podľa nej vyrieši nerovné zaťaženie sudcov a umožní plne využiť ich špecializáciu. Podčiarkla, že zmeny sú aj súčasťou záväznej časti plánu obnovy. Vyzvala poslancov, aby aspoň umožnili diskusiu v druhom čítaní.

Kollár pripomenul, že sudcovia síce potrebujú klimatizáciu, ale v prvom rade nové počítače. Hlavne podľa neho nepotrebujú rušiť súdy. Vyzval ministerku, aby vyšla pred budovu parlamentu a pozrela sa na protesty zamestnancov súdov. Má si vypočuť výhrady predsedov súdov a zistiť, či nájde súlad s jej návrhmi.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že len na budovy súdov má ísť 208 miliónov eur. Zaujíma ho, koľko z toho pôjde na budovu v Bratislave vzhľadom na trh s nehnuteľnosťami. Kolíkovej návrh podľa neho nie je nič iné "len realitný biznis a developerský projekt".

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová nesúhlasí s Kollárovým vystúpením. Podčiarkla, že cieľom reformy súdnictva je zlepšenie jeho stavu. "Mrzí ma, že všetci tu otáčate, akoby išlo len o peniaze, tie sú len bonusom," podotkla s tým, že dnešný justičný systém nie je funkčný a treba ho zmeniť. Súdna mapa je podľa jej slov o tom, že sa má rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodovať pre ľudí.

Hlasovanie v parlamente 18:28 "Na odstúpenie Márie Kolíkovej nie je dôvod," vyjadril sa minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. 18:20 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o úprimnosti v rámci koalície len pri stranách SaS a OĽaNO. "Reformu potopila strana Za ľudí. Nerozumiem ich výhradám" vyslovila sa ministerka. Podľa vlastných slov však stále verí, že reforma bude napokon dotiahnutá do úspešného konca. 18:16 Reakcia strany SaS na odmietnutie Kolíkovej návrhov Šéf strany SaS Richard Sulík svojim koaličným partnerom pripomenul plnenie koaličnej zmluvy. "Strana Sme rodina je v koalícii v podstate zbytočná," povedal v tejto súvislosti Sulík. "Sú ako nejaký nádor na krku," doplnil predseda liberálov. 16:27 Rozprava k súdnej mape je ukončená. Poslanci by mali hlasovať okolo 17.00 hod. 13:01 O 14.00 hod. bude parlament pokračovať hodinou otázok. Po nej príde na rad rozprava k súdnej mape a až po nej sa bude hlasovať. Ak by to nestihli do 19.00 hod. mimoriadna schôdza k ovolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca by sa konala v piatok. 13:00 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzvala a požiadala poslancov Národnej rady o podporu zriadenia mestských súdov v Bratislave a Košiciach. Návrhy sú súčasťou reformy súdnej mapy, podľa Kolíkovej sú jej kľúčovou časťou a ich cieľom je zefektívniť justíciu. 12:41 V parlamente teraz zasadá poslanecké grémium. 12:19 Parlament neschválil druhý zákon reformy súdnictva. Ten sa týka  krajských súdov. 12:08 Poslanci v parlamente posunuli do druhého čítania zákon, ktorý mení sídla a obvody okresných súdov. Je to prvý zo štyroch zákonov reformy súdnictva. 11:56 Poslanecké grémium Poslanci Národnej rady s ochorením Covid-19 môžu byť prítomní v parlamente a plniť si svoje ústavné povinnosti, musia mať však respirátor i rukavice. Hlasovať budú z balkóna v rokovacej sále, médiá naň prístup mať nebudú. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po zasadnutí poslaneckého grémia. 11:55 Termín podávania návrhov na kandidátov na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa posunie o mesiac. Informoval o tom v pléne Národnej rady (NR) SR jej predseda Boris Kollár (Sme rodina). Termín mal pôvodne uplynúť vo štvrtok popoludní. Doplnil, že voliť sa má aj podpredseda NKÚ. 11:51 SaS podporí Máriu Vargovú za komisárku pre deti Poslanci Národnej rady klubu SaS podporia za komisárku pre deti Máriu Vargovú. Informovali o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii v parlamente. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) zdôraznil, že nerozumie poslancom, ktorí chcú po všetkých medializovaných informáciách podporiť na post poslankyňu Katarínu Hatrákovú (OĽANO).

01 - Modified: 2022-02-15 14:26:57 - Feat.: 0 - Title: Ministerke Kolíkovej ide o kreslo. Plnú podporu koalície zatiaľ nemá 02 - Modified: 2022-02-16 20:24:21 - Feat.: 0 - Title: Kolíkovej súdnu mapu držia pri živote len európske milióny
01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 03 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 04 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 05 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:54