StoryEditor

Chystáme sa na druhú vlnu pandémie, hovorí biochemik Čekan

17.07.2020, 00:00
Dnes sme schopní v priebehu štyroch týždňov pripraviť milión testov, tvrdí pre HN Pavol Čekan, zakladateľ a šéf biochemickej spoločnosti MultiplexDX.

Ako trávite prázdniny? Našli ste si už čas na oddych alebo ste ešte stále v pracovnom nasadení pre pandémiu koronavírusu?
Ešte stále sme v plnom pracovnom nasadení, pretože tá pandémia zatiaľ neodišla. Vo veľkom teda vyrábame testy, ktoré sú schopné odhaliť prítomnosť koronavírusu. Snažíme sa ich už komerčne predávať do sveta. Zároveň je momentálne v hre aj dodávka testov v rámci humanitárnej pomoci určenej pre Afriku či Ukrajinu. Tieto testy majú už svoju druhú verziu, takže sú zlepšené. Je tu však ešte druhá vec, prečo naďalej trávim prázdniny pracovne. Chystáme sa totiž na druhú vlnu pandémie, ktorá bude prepletená so sezónnou chrípkou. Aj preto vyvíjame úplne nové testy, ktoré dokážu rozlíšiť COVID-19 od chrípky.

Je tento nový prispôsobený aj prípadným mutáciám koronavírusu?
Nie je, pretože to nepotrebuje. Je veľmi univerzálny. To znamená, že je nadimenzovaný v tých častiach genómu, ktoré nemutujú. Je však trochu zlepšený, čo sa týka citlivosti a presnosti. Nech už koronavírus akokoľvek zmutuje, tento test ho zistí.


Vyvíjali ste ho tu, v bratislavskom Vedeckom parku, kde sídli vaša spoločnosť?
Áno, priamo tu. Na jeho vývoji sa podieľalo veľa kolegov. V prvom rade však musím pripomenúť, že my sme na to neboli úplne sami. Mali sme partnerov – virológov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, ale aj ďalších kolegov z Vedeckého parku Univerzity Komenského. Dokopy nás bolo 20 až 22.

Všetko to boli Slováci, alebo máte expertov zo zahraničia?
Máme kolegov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Dá sa povedať, že sme medzinárodný tím. Máme v ňom napríklad Poliaka Piotra Putaja alebo Američana Evana Paula. A všetci pracujeme tu v Bratislave.

Je známe, že o tento test bol záujem aj za hranicami. Využíva sa dnes iba na Slovensku alebo už aj inde?
Zatiaľ sa využíva najmä na Slovensku. Jeho vlastnosti však už testujú alebo sa chystajú testovať aj v Egypte či v Saudskej Arábii. A ako som už naznačil, ak sa podarí dotiahnuť dohodu, naše testy pôjdu v rámci humanitárnej pomoci do Kene a na Ukrajinu. Záujem však majú aj ďalšie krajiny ako napríklad Omán, Kolumbia či Čile. Zachytili sme ho tiež z Poľska, Česka alebo Veľkej Británie.

Je tento test v niečom špecifický oproti ostatným? Dokáže napríklad rýchlejšie odhaliť vírus, prípadne má vyššiu presnosť?
Presne ako hovoríte. Má vyššiu presnosť a citlivosť. Tento test je taký citlivý, že je schopný rozoznať už dve kópie virálnej ribonukleovej kyseliny (RNA) vo vzorke PCR – polymerázovej reťazovej reakcie. Radí ho to medzi top desať, či dokonca top päť najcitlivejších testov na svete. Globálne pritom existuje okolo 300 PCR testov na COVID-19.

Je skôr výnimkou, že krajina si zhotovila vlastný test, ako to dokázalo Slovensko?
Áno aj nie. Sú krajiny, ktoré si test vyvinuli samy. Veď vlastné testy majú aj Spojené štáty, Čína či Nemecko. A vôbec nemusí ísť len o veľké a silné štáty. Viete, čo je zaujímavé? Prednedávnom som dostal e-mail od slovenského veľvyslanca v Taškente Jána Bóryho. Písal mi v ňom, že dokonca už aj Uzbekistan si vyvinul svoj vlastný test. Bol by som naozaj rád, keby Slovensko b...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:31