TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kvasnica v záverečnej reči: Neexistujú pochybnosti, že si Kočner objednal vraždu Kuciaka

23.07.2020, 18:37
Autor:
TASRTASR
Advokát Kvasnica sa pozastavoval najmä nad komunikáciou medzi obžalovanými cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Neexistujú pochybnosti, že si Marian Kočner objednal prostredníctvom Aleny Zsuzsovej vraždu Jána Kuciaka.

Vo svojej záverečnej reči v kauze vraždy novinára to pred Špecializovaným trestným súdom uviedol splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

K tomuto záveru dospel po hodnotení dôkazov. Senát po jeho reči odročil pojednávanie na 31. júla a 5. augusta.

Kvasnica sa pozastavoval najmä nad komunikáciou medzi obžalovanými cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Kvasnica v nej nachádzal rovnako ako splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic a prokurátor Vladimír Turan viaceré šifry.

Mali k Threeme dôveru

Prevažne išlo o odkazy na sneh, svrab, zuby alebo stavebné práce. „Často predstierajú, že komunikujú na úplne inú tému,“ uviedol Kvasnica.

Podľa neho je jasné, že mali k aplikácii Threema a jej zabezpečeniu dôveru, avšak komunikovali bezpečne s náznakmi obavy z budúcich trestnoprávnych postihov.

Kvasnica poukázal aj na majetkové pomery obžalovanej Aleny Zsuszovej, ktoré sa podľa neho po vražde zmenili. Dovolenka v Dubaji, nové auto od Mariana Kočnera, ako aj zmenu jej nálady považuje za argumenty v prospech jej viny.

Upozornil na svedectvo Tótha

V súvislosti s motívom Kočnera upozornil Kvasnica aj na svedectvo exnovinára a niekdajšieho SISkára Petra Tótha.

„Povedal mu, že v procese zakladania strany Cieľ bude pre neho trestné stíhanie v kauze Donovaly veľký problém a že by nerád vstupoval do volebnej kampane na krku s týmto trestným konaním," povedal. Kauzu Donovaly otvoril v médiách Ján Kuciak a následne bol Marian Kočner znovu obvinený prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Marošom Žilinkom. Jeho vraždu si mal podľa Zoltána Andruskóa tiež Kočner objednať.

Kvasnica upozornil aj na telefonát Mariana Kočnera s Tóthom, keď bol čerstvo vo väzbe za falšovanie televíznych zmeniek.

Kočner mal v minulosti spomínať Tóthovi, že so zberom podpisov na založenie politickej strany mu pomáhala tlmočníčka z Komárna. Tú však v telefonáte Tóthovi poprel.

"Toto je podľa mňa dôkaz, že mal obžalovaný Kočner strach z toho, že sa Peter Tóth zľakol,“ doplnil Kvasnica. Tóth si mal podľa neho uvedomiť, že ho prostredníctvom sledovania novinárov Kočner v skutočnosti zneužil na prípravu vraždy Jána Kuciaka.

Nárok na náhradu škody

Na záver sa Kvasnica vyjadroval aj k nároku na náhradu škody, ktorý si uplatňuje jeho mandantka Kušnírová, ako aj manželia Kuciakovci. „Prišla o to najcennejšie, čo mala," skonštatoval. „Sme presvedčení, že pred súdom stoja skutoční páchatelia,“ uzavrel.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Turan navrhol vo svojej záverečnej reči obžalovaným Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej a Tomášovi Szabóovi 25-ročné tresty odňatia slobody.

01 - Modified: 2023-05-18 22:00:18 - Feat.: - Title: Kvasnica: Nevylučujem, že pri zmene vyšetrovateliek išlo o deštrukciu vyšetrovania vraždy Tupého 02 - Modified: 2023-02-21 06:25:48 - Feat.: - Title: Päť rokov po vražde novinára: Tá éra neskončila, nebuďme naivní, tvrdí v HNtelevízii advokát Kuciakovcov 03 - Modified: 2023-02-09 11:45:57 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi svedkov 04 - Modified: 2022-10-24 07:41:12 - Feat.: - Title: Na súde v Pezinku pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov 05 - Modified: 2022-09-19 10:57:28 - Feat.: - Title: Svedka Petra Tótha predviedli na súd v Pezinku, odmietol vypovedať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:58