TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Smer hovorí o "Kyselica-gate:" Je to začiatok mocenského boja v OĽaNO

28.07.2020, 13:41
Autor:
TASRTASR
Podľa Smeru sa ukazuje, že kauza môže mať aj hlbší význam.

Opozičný Smer vyzýva štátneho tajomníka ministerstva vnútra Lukáša Kyselicu, aby sa vzdal funkcie i poslaneckého mandátu v národnej rade.

Tvrdí, že porušil zákon, keď sa ako príslušník Vojenského spravodajstva zúčastnil politického súboja za hnutie OĽaNO.

​Informoval o tom hovorca Smeru Ján Mažgút. Hovorí o nebezpečnom precedense a začiatku rozkladu bezpečnostných zložiek.

"Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov jasne hovorí: Profesionálny vojak sa nesmie aktívne zúčastňovať na zhromaždeniach organizovaných politickými stranami alebo politickými hnutiami. Pán Kyselica slúžil v tajnej službe Ministerstva obrany od októbra 2019 do 19. marca 2020. Teda počas celej volebnej kampane bol členom tajnej služby ministerstva obrany," podotkol.

"Kyselica-gate"

Podľa Smeru sa ukazuje, že kauza môže mať aj hlbší význam. "Je to pravdepodobne začiatok mocenského boja v OĽaNO a rozkladu bezpečnostných zložiek," zdôraznil s tým, že praktiky terajšieho premiéra a predsedu OĽaNO Igora Matoviča, kedy si ľudí nahráva, stranu neprekvapujú.

Tvrdí, že je jasné, že Kyselica slúžil verne predsedovi hnutia OĽaNO Matovičovi, keďže dostal tretie miesto na kandidátke v čase, kedy bol agentom.

"Čo môže byť väčším dôkazom politickej práce Igora Matoviča v deštruovaní demokracie, ako zneužitie agenta v politickom boji? Je to nebezpečný precedens, ktorý nemôže demokratická spoločnosť pripustiť," tvrdí. Prirovnáva to ku škandálom v zahraničí a hovorí o "Kyselica-gate".

Kandidoval ako tajný

Štátny tajomník a bývalý šéf tímu Gorila Kyselica podľa informácií Denníka N kandidoval do parlamentu ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva. Nemali o tom vedieť ani členovia hnutia OĽaNO, za ktoré sa uchádzal o mandát.

Minister vnútra Roman Mikulec v pondelok uviedol, že na základe informácií, ktorými disponuje, nemá dôvod nedôverovať Kyselicovi. Štátnemu tajomníkovi vyjadril dôveru aj minister obrany Jaroslav Naď.

V HNtelevízii si môžete pozrieť archívny rozhovor s Lukášom Kyselicom z novembra minulého roka:

01 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 02 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 03 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 05 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:50