Podľa Nespalu by sa prezidentove právomoci nemali ďalej okliešťovať.Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Zemeguľou na Hrade neotáčam

11.08.2020, 00:00
„Niektorí ľudia ma mimoriadne preceňujú, čo mi síce lichotí, ale vyvoláva to o mne mylný dojem. Nie som žiadny zákulisný poradca,“ hovorí advokát prezidentov Klausa a Zemana Marek Nespala.

Ľudia vás v posledných rokoch poznajú ako advokáta českého prezidenta.
Ak dovolíte, to nie je úplne presné. Každý, kto cíti nutkanie súdiť sa s pánom prezidentom, totiž zvyčajne nevie príliš rozlišovať medzi tým, či žalovať po prvé Miloša Zemana ako občana, po druhé Miloša Zemana ako prezidenta, alebo po tretie prezidentskú kanceláriu. Zrejme ste mali na mysli hlavu štátu, ale pre poriadok by som chcel povedať, že v tomto ohľade mám troch klientov v jednom.


To znie veľmi metafyzicky. Necháte našich čitateľov nahliadnuť pod pokrievku vášho vzťahu s týmto vaším trojjediným klientom?
Spýtajte sa a uvidíme.


Ako prebehlo prvé stretnutie vo formáte prezident republiky a vy ako jeho advokát?
Súčasný pán prezident a jeho kancelária ma zdedili po svojom predchodcovi, prezidentovi Klausovi. Moje prvé stretnutie s prezidentom Zemanom sa teda odohrávalo v týchto súvislostiach. A čo o ňom povedať? Bolo príjemné. Spomínam si, že ma pri prvom stretnutí pred mnohými rokmi zaujalo právnické myslenie súčasného pána prezidenta.


V čom konkrétne?
Rokovania o jednotlivých kauzách s ním vždy boli a sú veľmi vecné a kreatívne. Výstupom býva niekoľko nápadov. A priznám sa, že prezidentovo právne myslenie obdivujem o to viac, že je vzdelaním inžinier ekonómie.


O tých sa však tvrdí, že právo je pre nich ťažko uchopiteľné, pretože je to veda argumentačná, a nie exaktná ako ekonómia.
Samozrejme, ale teraz som mal na mysli ani nie tak poňatie právnej vedy ako skôr cit pre právo. A tiež cit pre vyjednávanie a emočnú inteligenciu. Vo všetkých týchto oblastiach sa mi so súčasným pánom prezidentom spolupracuje veľmi dobre....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:52