Igor MatovičTASR/M. Baumann
StoryEditor

Matovič reaguje na vyhostenie ruských diplomatov: Slovensko nie je banánová republika

11.08.2020, 09:42
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér tvrdí, že činnosť ruských diplomatov nemohla zostať bez následkov.

Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám. Týmito slovami reagoval premiér Igor Matovič na vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska. 

"V máji, keď Moskva zažívala vrchol útoku Covid-19 a musela zrušiť oslavy 75. výročia, som bez zaváhania zavolal ruskému veľvyslancovi s ponukou na zapožičanie symbolických 75 nových pľúcnych ventilácií ... lebo spolupatričnosť," uviedol premiér na sociálnej sieti.

"Na druhej strane, keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členoch ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, som rovnako bez zaváhania vedel, že takéto konanie nemôže zostať bez následkov ... lebo spravodlivosť," pokračoval Matovič. 

Slovenské ministerstvo zahraničia v pondelok potvrdilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti.

Moskva bude reagovať recipročne

Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia územie Slovenska opustiť v priebehu tohto týždňa.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov na Slovensku v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

"Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil Tomaga.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne oznámilo, že Moskva bude reagovať recipročne - ako "tradične" v takýchto prípadoch. Informácie priniesla aj ruská štátna tlačová agentúra TASS.

USA rozhodnutiu tlieskajú

Rozhodnutie slovenských úradov privítali Spojené štáty, napísala v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na svojej stránke na Twitteri.

"Spojené štáty tlieskajú najnovším krokom Slovenska na ochranu pred hrozbami, ktoré predstavujú zahraniční škodliví aktéri pre jeho nezávislosť," uviedla Ortagusová.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:22