StoryEditor

Kaliňák chce policajtov odmeňovať novým spôsobom

05.12.2007, 11:59
Autor:
TASRTASR

Policajtov budú od marca budúceho roka odmeňovať novým spôsobom. Novela zákona o štátnej službe policajtov, ktorú dnes poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania, zmení množstvo vecí, ktorými sa predtým mal z vypočítavosti zneužívať systém.
"Základom celého návrhu bola reforma systému odmeňovania, ktorá nadväzuje na nový systém kariérneho postupu a vzdelávania, zavedeného v polícii," uvádza predkladateľ zákona, minister vnútra Róbert Kaliňák. Podľa neho doterajší mechanizmus umožnil zneužívanie niektorých príplatkov tým, že viacerí policajti s nižším vzdelaním len vďaka dobrým známostiam prevýšili v plate svojho nadriadeného. "Spôsobovalo to množstvo nespravodlivosti, závisti a často nefunkčnosti niektorých zložiek," konštatoval.
Nový systém odmeňovania podporí základné útvary Policajného zboru, konkrétne policajtov slúžiacich priamo v terénne. "Oceníme odbornosť, jazykovú pripravenosť a vzdelanie," pripomenul šéf rezortu vnútra.
Novela zákona nanovo definuje jednotlivé časti služobného príjmu, do ktorého napríklad spadá funkčný plat, prídavok za výsluhu rokov, hodnostný, rizikový príplatok či príplatok za riadenie. Funkčný plat súčasne zahŕňa ďalší služobný plat alebo paušálnu sumu 2400 Sk z hodnostného príplatku. Pohybovať sa bude od 16.150 do 26.550 korún v závislosti od platovej triedy.
Novou zložkou sa pre príslušníkov Policajného zboru stane rizikový príplatok do výšky 7000 korún mesačne. Doteraz mali všetci členovia Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície, ako aj Policajného zboru vyplácaný osobitný príplatok od 1000 do 15.000 korún, ktorý sa týmto zruší a nahradí ho už uvedený rizikový príplatok. "Priznávame ho len niektorým zložkám, ktoré naozaj nasadzujú svoj život. Boli prípady, keď mal archivár 10-tisícový príplatok, čo je, samozrejme, nezmysel," objasnil Kaliňák.
Keďže súčasťou funkčného platu je aj 2400 korún z hodnostného príplatku, po novom sa členom Policajného zboru bude príplatok za hodnosť vyplácať v sume od 50 do 1950 korún mesačne. Momentálne je to od 2450 do 4350 Sk.
Novinkou je tiež motivačný príplatok za jazykovú zdatnosť, ktorý sa môže vyšplhať na 1500 korún. Jeho výšku stanoví minister na základe preukázaného stupňa ovládania cudzieho jazyka. Dostávať ho ale nebude policajt, ktorý musí daný jazyk vedieť pre výkon svojej funkcie.
Riadiacim pracovníkom sa zruší možnosť nadčasových hodín. "Majú príplatok za riadenie preto, že sú dobrí manažéri a že si dobre zorganizujú prácu. Keď chcú niečo skontrolovať navyše, tak to bude v rámci ich voľného času," pripomenul Kaliňák. Na druhej strane sa zvýši príplatok za zmennosť, teda za nerovnomerné rozdelenie pracovného času. Minister poznamenal, že na jeho vyplácanie bude mať rezort financie zo zrušených príplatkov za víkendy a sviatok. Príslušníci Policajného zboru nebudú mať ani príplatok za službu v noci.
Dopad schválenej zmeny nevedel Kaliňák odhadnúť. Nevylúčil však, že prvé týždne po vstupe novely do platnosti sa objavia isté disproporcie v tom, že niektorým policajtom klesne plat aj v tých častiach, na ktoré majú nárok. "Možno sa to bude týkať približne 100 až 200 ľudí, ale u nich sa to dá sanovať osobitným spôsobom," uzavrel Kaliňák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:35