StoryEditor

Gašparoviča chce aj SNS

08.01.2008, 23:00

Koaličná SNS s veľkou pravdepodobnosťou podporí Ivana Gašparoviča v jeho opätovnej kandidatúre na post prezidenta. Uviedol to včera predseda SNS Ján Slota s tým, že o tom rozhodlo rozšírené predsedníctvo strany v Čerhove. Ako uviedol Slota, výbor ho splnomocnil prerokovať s prezidentom Gašparovičom ešte niektoré otvorené otázky s tým, že potom sa SNS jednoznačne a definitívne vyjadrí k jeho podpore.
Smer áno, HZDS nie
Gašparovičovi už predbežne podporu vyjadril aj Smer-SD. Po decembrovom sneme premiér Robert Fico vyhlásil, že je dôležité, aby nový prezident mal sociálne cítenie -- a túto požiadavku spĺňa podľa neho práve Gašparovič. "Vzhľadom na to, ako sa mu darí vo svojej funkcii zvýrazňovať sociálno-národný rozmer, som presvedčený, že pri hľadaní vhodného kandidáta v našich štruktúrach bude rezonovať predovšetkým jeho meno," povedal Fico. Gašparoviča musí ešte odobriť predsedníctvo Smeru. Tretí koaličný partner -- ĽS-HZDS -- podporu Gašparoviča, naopak, odmieta.
Fámy o eure
Predsedníctvo SNS vyjadrilo jednoznačnú podporu vstupu Slovenska do eurozóny, ako aj znepokojenie, že niektoré médiá šíria fámy, že v súvislosti s prijatím eura na to doplatia najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.
SNS v tomto roku chce do parlamentu predložiť návrhy viacerých zákonov. "V prvom rade chceme predložiť do parlamentu zákon na ochranu ústavy a štátnosti, tzv. zákon na ochranu republiky. Podobný zákon má aj deväť ďalších krajín EÚ a podobný zákon existoval aj v prvej Československej republike," povedal Slota.
Okrem toho chce SNS predložiť návrh zákona o novom územnosprávnom členení a novelizovať aj volebné zákony do samosprávy. Ako uviedol Slota, terajší systém je absolútne neprijateľný. "Chceme ho zmeniť na pomerný." Odstránia sa tým niektoré duplicitné činnosti úradov a zvýši sa efektívnosť samosprávy. Podľa jeho názoru by mali existovať tri veľké kraje alebo župy, pričom hlavné mesto Bratislava a Košice by mali svoje samostatné štatúty.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:42