StoryEditor

Rozhovor s Bielorusmi: Ľudia si už nedokázali predstaviť budúcnosť

17.08.2020, 00:00
Pľujú nám do duší a Lukašenko patrí do Haagu, hovoria dvaja bieloruskí občania.

Za oknom výkriky a výbuchy, ktoré pripomínajú ohňostroje. Nejde však o oslavy. Dvadsaťdeväťročná žena z Minska posledných pár nocí počúva, ako jej vláda útočí na svojich občanov. „Na ľudí hádzali granáty, polievali ich vodnými delami. Trávili plynom a strieľali do nich gumenými projektilmi,“ vymenúva mladá žena, ktorá vzhľadom na situáciu nechce byť menovaná.

Od posledných prezidentských volieb prešiel viac ako týždeň, no situácia sa neupokojuje. Ľudia vyšli do ulíc, aby protestovali proti oficiálnym výsledkom, podľa ktorých súčasný prezident Alexander Lukašenko vyhral s viac ako 80 percentami. Podobná situácia sa v krajine opakuje už od roku 1994. No občania veria, že tentoraz zmena naozaj príde.

„Tento rok sa jednoducho dotkol našich sŕdc, ľudia sú unavení z toho, že žijú v neustálom strachu a zastrašovaní. Sme unavení z toho, že náš hlas je bezcenný, zavádzajú nás a označujú za rozumovo zaostalých, pľujú nám do duší,“ opisuje Bieloruska, ktorá tento rok prvýkrát využila svoje právo a išla voliť.



Už nemohli len tak nečinne stáť
Ďalšie svedectvo Hospodárskym novinám poskytol 34-ročný muž, ktorý sa zapojil do domácich snáh o pozorovanie volieb. Tiež nechcel byť menovaný. „Voľby boli úplne zmanipulované.

Podľa našich pozorovaní a zozbieraných informácií neboli ani sčítané hlasy. Komisie vložili do protokolov čísla, ktoré im vedenie nakázalo. Falšovanie pri skorších voľbách bolo okolo tretiny, my sme spočítali 700 ľudí a komisia nahlásila tisíc,“ opisuje muž. Ironické podľa neho je, že jeho a ďalších pozorovateľov do volebných miestností nepustili pre koronavírus napriek tomu, že krajina oficiálne na pandémiu nijako nezareagovala.

Pozorovatelia, ktorí sa do miestností dostali, boli podľa neho nastrčení úradníci. Napriek tomu však opisuje bezprecedentný záujem Bielorusov. „Ľudia chcú zmeny, súhlasia s opozičnými hlasmi. Rady ľudí, ktorí prišli voliť v hlavný deň volieb, boli dlhé aj päť kilometrov. Niektorí stáli v rade aj tri hodiny. Rozprával som sa so staršími ľuďmi v rade a hovorili mi, že ani za Sovietskeho zväzu toľko ľudí nevideli,“ hovorí Bielorus. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:08