StoryEditor

Korčok je šokovaný brutalitou belgickej polície, jeho rezort podniká kroky voči Bruselu

21.08.2020, 11:59
Autor:
TASRTASR
Gesto vysokého predstaviteľa polície, ktorý odstúpil, vníma Korčok ako signál, že si belgické orgány uvedomujú vážnosť a naliehavosť celej veci.

Od prvého momentu od zverejnenia videa z letiska v belgickom Charleroi, podniká slovenská diplomacia kroky voči belgickej strane. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý je nominantom SaS.

"Rovnako, ako celá slovenská verejnosť, som šokovaný zábermi, ktoré zverejnili belgické médiá, a brutalitou, s akou sa chovali tamojší policajti v cele k nášmu občanovi Jozefovi Chovancovi v roku 2018," uviedol Korčok.

​Od zverejnenia videa podniká Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí kroky voči belgickej strane priamo v Bruseli.

Gesto vysokého predstaviteľa polície, ktorý odstúpil, vníma Korčok ako signál, že si belgické orgány uvedomujú vážnosť a naliehavosť celej veci, "a že sa celý tento škandalózny tragický prípad dôkladne vyšetrí".

Na to, aby vláda reagovala na informácie o Chovancovej smrti, naliehal vo štvrtok aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

​Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa medializovaných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania. Podľa pôvodných správ sa Chovanec v cele dopustil násilného sebapoškodzujúceho konania, čo prinútilo políciu, aby opäť zasiahla a upokojila ho. Chovanec následne utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice. Tam upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vyplýva, že udalosti predchádzajúce zhoršeniu zdravotného stavu zadržaného Slováka sa udiali inak. Vidno na nich, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

01 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 02 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch 04 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:37