StoryEditor

Milionár s dvomi vysokými školami a "veľmi dobrý šéf"

Ján Počiatek. Vyštudoval dve vysoké školy, absolvoval niekoľko zahraničných vzdelávacích kurzov, pracoval ako riaditeľ v spoločnosti Telenor a pred tým, než sa stal ako nominant Smeru-SD ministrom, podnikal. Známy je ako jeden z tých mladších a majetnejších ministrov vo vláde Roberta Fica (Smer-SD). Kontakty má aj medzi finančnými žralokmi, ktorých má premiér rád ako "koza nôž". Z médií ho ľudia poznajú tiež ako toho, čo nosí hodinky za vyše milióna korún, stavia vilu za desiatky miliónov pod Slavínom a zahral si v televíznom seriáli sám seba. Až do nástupu do kresla ministra financií figuroval a stále figuruje v niekoľkých spoločnostiach. Pred júnom 2006 takmer nikto nevedel, kto je Počiatek, ktorého premiér Fico povolal do svojej vlády. Predstavili ho ako vynikajúceho manažéra a experta v oblasti informačných technológií.
Dobre zarábajúce firmy
Pred nástupom do funkcie financmajstra sa vzdal účasti v akciovej spoločnosti Harley Davidson Bratislava. Dodnes je však aj so svojím dlhoročným priateľom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, spoločníkom vo firme FoRest. Prevádzkujú bratislavské reštaurácie Steam and Coffee a tiež fitnescentrum so soláriom a saunou či squashovými a tenisovými kurtmi. "Ako šéf je veľmi dobrý, vyžaduje precíznu a dôslednú robotu, musíte byť pripravený promptne reagovať, má perfektnú pamäť a logiku," hovorí o ňom obchodná riaditeľka firmy Lenka Sisková. Ako spoločník figuruje aj v LM Development. "Ja si pána Počiatka veľmi vážim, poznáme sa vyše dvadsať rokov, sme kamaráti a je to človek, ktorý je zodpovedný, spravodlivý, má veľmi príjemný prístup k ľuďom. Je to človek, ktorý zbytočne nikdy nestresuje, a to sú aj dôvody, prečo sme spolu začali niečo robiť," povedal HN o ministrovi konateľ LM Development Jozef Juríčka. Podľa majetkového priznania za minulý rok zarobil ako minister milión 300-tisíc korún (43 152 eur) a z firiem, v ktorých je spoločníkom, mu na účte pribudlo niečo vyše 15 miliónov korún (497 909 eur). Priznal tiež niekoľko nehnuteľností, pozemkov, zbierku obrazov a sôch aj nespresnenú finančnú hotovosť.
Kauza jachta
Opozícia ho už tento rok v júni raz chcela odvolať pre návštevu na jachte finančnej skupiny J&T v Monaku. Podozrievali ho z úniku informácie o zmene centrálnej parity. Podľa Počiatka išlo o nepodložené informácie a vyfabulovanú kauzu. Napriek tomu ponúkol premiérovi Ficovi svoju funkciu. Ten mu udelil žltú kartu s tým, že keď ešte raz pochybí, dostane červenú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:57