Dano Veselský
StoryEditor

Fico nazval Matoviča s Korčokom "sluhami západu". Odmieta sankcie voči Bielorusku

27.08.2020, 12:50
Autor:
TASRTASRdomadoma
Smer-SD dnes kriticky hodnotil reakciu vlády na úmrtie Slováka v Belgicku.

Slovensko by malo razantne odsúdiť a žiadať vysvetlenie okolností úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku. Vyhlásil to predseda strany Smer-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že Smer-SD do Národnej rady predloží návrh vyhlásenia k tejto udalosti.

Strana hovorí o možnom porušovaní ľudských práv i práv občanov východnej Európy a žiada, aby kompetentné belgické inštitúcie zabezpečili riadne vyšetrenie prípadu. Očakáva, že ich návrh bude zaradený už do programu mimoriadnej schôdze parlamentu 2. septembra.

"Sluhovia západu"

Fico o udalosti hovorí ako o jednom zo symbolov zaobchádzania s ľuďmi z východnej Európy. "Toto by sa určite nemohlo stať, keby sa to týkalo občana z Nemecka, alebo neviem odkadiaľ," povedal a prirovnal prípad k udalostiam z Moldavy nad Bodvou. Zdôraznil, že vrcholní predstavitelia Slovenska by mali zaujať jasné stanovisko. Vyzval aj Vládu SR, aby v tejto veci konala.

"Slovenské orgány hrubo ignorujú tento prípad, lebo prejavujú falošnú solidaritu s krajinami západu. Matovič a Korčok sa boja povedať pravdu," myslí si Fico. O ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi a premiérovi Igorovi Matovičovi hovoril ako o "sluhoch západu".

Udalosť spred dvoch rokov 

Fico tiež komentoval Korčokov postoj voči Bielorusku. "Principiálne odmietam jeho vyhlásenie, že proti Bielorusku hneď treba zaviesť sankcie," tvrdí. Podľa Fica by sme sa nemali miešať do vnútorných záležitostí Bieloruska.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene.

Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

Zásah do kvality sociálneho štátu 

Smer je tiež presvedčený, že vláda koná proti občanom Slovenska a ľudia sú svedkami zásahu do kvality sociálneho štátu. Strana tak reagovala na vládou prijaté zmeny v prípade 13. dôchodku a minimálnej mzdy. Smer-SD bude mať preto v sobotu mimoriadne predsedníctvo v Banskej Bystrici, na ktorom bude rokovať o predloží návrhu na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

"Včera bola čierna streda, boli sme svedkami obrovského zásahu do kvality sociálneho štátu," vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý kritizoval ministra Krajniaka aj za konanie voči odborárom, ktorí odišli tento týždeň predčasne z rokovania tripartity pre individuálne rokovanie Krajniaka so zamestnávateľmi o minimálnej mzde.

Smer-SD odmieta zmeny pri 13. dôchodku, ktorý má byť po novom štátnou sociálnou dávkou. "Vláda má podľa platného zákona povinnosť vyplatiť napríklad každému starobnému dôchodcovi 462 eur. Namiesto tohto však vláda prišla a povedala, že bude vyplácať 13. dôchodok inak. To, čo schválila vláda, je zrušenie 13. dôchodku a vyplatenie štandardného vianočného príspevku. Je to v príkrom rozpore so zákonom, ktorý sme schválili vo februári 2020," povedal Fico.

Vládna koalícia podľa Fica ide okradnúť každého dôchodcu o 160 až 410 eur a naraz bolo konaním vlády oklamaných celkovo dva milióny ľudí. "Hovoríme o všetkých dôchodcoch, k tomu prirátajme ľudí, ktorých sa dotýka minimálna mzda, a žiakov škôl, ktorým zobrali obedy zadarmo," vyhlásil Fico.

Nedohoda sociálnych partnerov 

Strana tiež kritizuje zmeny pri minimálnej mzde, kde sa okrem iného upravuje automat na jej zvýšenie v prípade nedohody sociálnych partnerov.

"Nerešpektuje sa platný zákon z roku 2019. Toto sú veci, ktoré sú pre nás nevídané. Smer-SD je sociálne orientovaná strana," upozornil Fico. Predsedníctvo Smeru-SD bude cez víkend rokovať, aby bol do parlamentu predložený návrh na odvolanie Krajniaka. "Namiesto toho, aby pomáhali ľuďom, tak ešte idú aj po ľuďoch a robia im na dennej báze zle," dodal v súvislosti s prijímanými zmenami súčasnou vládou Fico.

Krajniak v stredu po rokovaní vyhlásil, že v prípade 13. dôchodku ide o najvyššiu sumu, ktorá bola vyplatená celkovo na mimoriadny dôchodok. Rovnako aj v prípade minimálnej mzdy tvrdí, že ide o výraznejšie zvýšenie.

"My sme zvýšili minimálnu mzdu hneď v prvom roku našej vlády, napriek ekonomickej kríze, o 43 eur. Počas ôsmich rokov vlády Smeru-SD zvyšovali minimálnu mzdu v priemere o 32 eur," tvrdí Krajniak s tým, že pri nižšom raste v minulosti v porovnaní so súčasným návrhom odborári neprotestovali.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:40