StoryEditor

Slovensko rozširuje zoznam. Pribudlo šesť červených krajín

27.08.2020, 17:20
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Minister zdravotníctva Marek Krajčí ľuďom odporúča, aby sa z rizikových krajín vrátili do 1. septembra.

Slovensko od začiatku septembra zaradí kvôli pandémii koronavírusu šesť štátov vrátane Chorvátska medzi rizikové krajiny.

Znamená to, že obyvatelia Slovenska budú musieť po návrate do vlasti z Chorvátska, Španielska, Francúzska, Holandska, Belgicka a Malty nastúpiť do domácej karantény a následne až na výnimky podstúpiť test na koronavírus. 

"Odporúčame (dovolenkárom), aby sa vrátili do 1. septembra. Potom sa na nich bude vzťahovať povinnosť karantény, ktorú sme skrátili na desať zo 14 dní," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Osobná zodpovednosť pri karanténe

Karanténa pri návrate z rizikových krajín ostane na osobnej zodpovednosti. Krajčí upozornil, že aj pri jej nedodržiavaní hrozia pokuty.

Povinnosť kontroly jej dodržiavania pribudne aj zamestnávateľom. "Pokiaľ sa dotyčný pracovník vrátil z červenej krajiny, tak ešte by aj zamestnávateľ mal vyžadovať potvrdenie, že karanténu absolvoval, eventuálne potvrdenie o negatívnom Covid-teste," povedal minister.

Dodal, že ak sa do desiatich dní od návratu občana nepodarí zrealizovať test a nebude prejavovať príznaky ochorenia, karanténa sa skončí.

Zriadia veľkokapacitné odberné miesta

Pri testovaní je podľa neho otázna kapacita laboratórií a odberných miest. Informoval, že plánujú opäť zriadiť veľkokapacitné testovacie odberné miesta.

Avizoval, že prvé by mohlo vďaka dohode so súkromným testovacím laboratóriom fungovať v Bratislave už počas prvého septembrového týždňa. Ďalšie by sa mali postupne zriadiť v Trnave, Trenčíne a Banskej Bystrici.

Riziková je Bratislava aj východ

Podľa Krajčiho Slovensko rovnako ako ďalšie krajiny zápasí s nárastom počtu nových prípadov koronavírusu.

V súčasnosti má viac aktívnych prípadov nákazy než po prepuknutí pandémie na jar.

Rizikovými sú podľa úradov Bratislava a okolie, ďalej niektoré regióny na západe a východe Slovenska.

Rizikové regióny v Európe 

Krajčí upozornil aj na rizikové regióny v jednotlivých štátoch.

V Česku sú to hlavné mesto Praha a Kraj Vysočina, v Rakúsku hlavné mesto Viedeň, Horné Rakúsko a Tirolsko.

V Poľsku ide o Pomoranské, Malopoľské a Sliezske vojvodstvo. V Grécku upozorňuje na región Notio Aigaio, Ionia Nisia a Kentriki Makedonia.

V Anglicku sú podľa Krajčího rizikové regióny Tayside a North West, v Írsku Mid-Cast a Mid-West.

V Estónsku to je Ida-Viru Maakond a v Dánsku región Midtjylland.

Koronavírus na Slovensku a vo svete 20:10 Krajčíinformoval, že plánujú opäť zriadiť aj veľkokapacitné testovacie odberné miesta. Avizoval, že prvé centrum by mohlo aj vďaka dohode so súkromným testovacím laboratóriom fungovať v Bratislave už počas prvého septembrového týždňa. Ďalšie by sa mali postupne zriadiť v Trnave, Trenčíne a Banskej Bystrici. 19:53 Karanténa sa bude podľa Krajčího kontrolovať zamestnávateľmi a pri dohľadávaní kontaktov.  19:52 Krajčí hovorí, že v Prešove je plné infekčné oddelenie, kapacita sa naplní aj v Bratislave.  Dodáva však, že 70 hospitalizovaných nie je veľa. 19:49 Policajná viceprezidentka informuje, že dodržiavanie opatrení bude kontrolovať polícia.  19:44 "Zajtra zverejníme štyri opatrenia. Prvé sa týka rizikových krajín, druhé povinnosti zamestnancov, tretie hromadných podujatí, štvrté opatrenie sa bude týkať povinnosti nosenia rúšok v školách," hovorí Mikas. Od 1. septembra bude zakázané hromadné akcie do tisíc ľudí, zákaz podujatí v interiérov do 500 ľudí a obmedzenie návštevnosti aquaparkov.  19:36 Minister odporúča, aby sa ľudia vrátili z rizikových krajín do 1. septembra. Inak budú musieť ísť do karantény na 10 dní. 19:35 Nové rizikové krajiny Slovensko od 1. septembra rozširuje zoznam červených rizikových krajín o Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Maltu. 19:32 Krajčí informuje, že rizikové regióny na Slovensku sú Bratislava a okolie, Trenčiansky kraj, Rožňava. 19:31 "Nebezpečné je to, že nám stúpajú prípady z Českej republiky a máme import prípadov z Chorvátska," pokračuje minister.  Tvrdí, že situácia v Chorvátsku je dramatická. 19:27 "Žiaľ, vo vysokých vekových kategóriách sa až 30 percent pozitvíne testovaných pacientov dostáva do nemocníc," hovorí Krajčí. 19:25 Hlavná epidemiologička Hudečková hovorí, že narastá chorobnosť a poukazuje na prudký nárast v posledných dňoch. "Nie je to rovnomerne rozložené na celú Slovenskú republiku. Sú regióny, kde by sme mohli hovoriť o fáze dva." Tvrdí, že chorobnosť už prekročila tú z apríla. Najväčšia je pri osobách v produktívnom veku. 19:23 Krajčí informuje, že druhá vlna prípadov na Slovensku aj v Európe rastie.  19:22 Brífing ministra zdravotníctva sa práve začína. 19:12 Brífing sa nezačal ani viac ako hodinu a pol od ohláseného začiatku. 18:18 Meškanie ministra a epidemiológov sa natiahne na hodinu. Podľa aktuálnych informácií by mal brífing začať o 18:30. 17:41 Brífing sa začne s oneskorením. Začiatok sa pravdepodobne posunie na 18:00. 17:13 Minister zdravotníctva Marek Krajčí zvolal brífing na 17:30. Bude na ňom informovať o výsledkoch rokovania konzília epidemiológov.  10:07 Nové prípady podľa okresov

  • Bratislava (22)
  • Ilava (6)
  • Michalovce (6)
  • Poprad (6)
  • Stará Ľubovňa (5)
  • Trenčín (5)
  • Žilina (4),
  • Bardejov (3
  • Dunajská Streda (3)
  • Nitra (3)
  • Prešov (3)
  • Prievidza (3)
  • Kežmarok (2)
  • Košice (2)
  • Liptovský Mikuláš (2)
  • Malacky (2)
  • Pezinok (2)
  • Vranov nad Topľou (2)
  • Banská Bystrica (1)
  • Brezno (1)
  • Čadca (1)
  • Dolný Kubín (1)
  • Považská Bystrica (1)
  • Sabinov (1)
  • Senec (1)
  • Šaľa (1) 
  • Trnava (1)
10:02 25 vyliečených Na Slovensku sa vyliečilo ďalších 25 ľudí, celkovo ich je 2 192 vyliečených. 10:00 Nová bilancia na Slovensku Za stredu pribudlo na Slovensku 90 nových prípadov nákazy koronavírusom. Otestovali 3 636 ľudí. 08:35 V Česku pribudlo za stredu 399 prípadov nákazy koronavírusom V priebehu stredy pribudlo v Česku 399 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, uviedlo vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. V nemocniciach je celkovo 130 nakazených, 07:32 Celosvetovo nakazilo už viac ako 24 miliónov ľudí Nový typ koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu covid-19, sa objavil vlani v decembri v Číne, prvý človek s koronavírusom zomrel 11. januára. Počet nakazených vo svete začal zrýchľovať v júli, kedy rástol o milión nakazených vždy za tri až päť dní. elosvetovo nakazilo už viac ako 24 miliónov ľudí

01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:06