Ešte viac sa odborníkom na detskú fyziológiu nepáči používanie chodítok a ďalších pomôcok k chodenie. Chodenie je zložitý proces, ku ktorému dieťa dospeje až po vyskúšaní niekoľkých fáz vrátane chôdze okolo nábytku. Nemá cenu snažiť sa ho uponáhľať držaním ručičiek dieťaťa, jeho pridržiavaním alebo práve obstaraním chodítka. Pri takomto pohybe totiž dieťa nezapája tie správne svalové skupiny a nie je dostatočne spevnené. "Negatívny vplyv na pohybový aparát pri používaní ležadiel nie je taký veľký ako u chodítok. V ležadle je dieťa viac či menej schúlené a je obmedzený jeho voľný pohyb. Malé dojča, ktoré väčšinu času prespí, nie je až tak ohrozené. Zlý vplyv sa môže prejaviť skôr pri dlhodobom užívaní pri bdení napríklad aj niekoľkých hodín denne, navyše ešte napríklad v kombinácii s autosedačkou, ktorá môže byť tiež pripevnená na podvozok kočíka namiesto pevnej korby, ako tzv. vajíčko. Väčší pozor si teda musíme dávať u väčších detí, aby sme ich dlhodobo nevystavovali obmedzenému pohybu, "dodáva doktorka Michaela Tomanová.Flickr
StoryEditor

Parlament: Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a zdravotne postihnutých sa meniť nebudú

02.09.2020, 18:19
Autor:
TASRTASR
Novela predpokladala, že by bolo možné podať návrh na odvolanie komisárov aj v prípade, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušili zákon o komisároch.

Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých sa meniť nebudú.

Poslanci Národnej rady (NR) SR na stredajšej mimoriadnej schôdzi neschválili novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

Novela predpokladala, že by bolo možné podať návrh na odvolanie týchto komisárov aj v prípade, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušili zákon o komisároch alebo iný zákon či všeobecne záväzný právny predpis.

Rovnako hovorila o odvolaní komisára, ak by nevykonával funkciu viac ako šesť mesiacov po sebe.

Pribudnúť mal aj dôvod, ak by konal "spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára".

Návrh mal podávať príslušný parlamentný výbor s jasným vysvetlením. Komisárovi tiež novela navrhovala možnosť vyjadriť sa k návrhu ešte predtým, ako o ňom plénum rozhodne.

01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-02-28 16:10:57 - Feat.: - Title: Koalícia napravila svoju chybu, znie z opozície. Niektoré premlčacie lehoty sa skracovať nebudú 05 - Modified: 2024-02-25 08:23:52 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok. Čaká ich hlasovanie o desiatkach návrhov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:35