StoryEditor

VšZP dá ročne na antibiotiká viac ako 758 miliónov

25.09.2007, 11:08
Autor:
TASRTASR

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) minie ročne na nákup antibiotík viac ako 758 miliónov korún. Ročne sa na antibiotiká v SR vynakladá cca 1,5 mld. Sk.
VšZP sa už piaty rok zaoberá otázkou hodnotenia používania antibiotík s cieľom znížiť riziko vzniku rezistencie na antibiotiká, ako aj ich spotrebu v rámci ambulantnej praxe, informovala dnes TASR hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.
Z analýz Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyplýva, že regiónom s najfrekventovanejším používaním antibiotík v sledovanom období rokov 2001 až 2005 bol okres Prešov. Vysoká spotreba antibiotík pretrváva v Trebišove, za ním nasleduje Zvolen, Nitra, a Bratislava. Podľa výsledkov z roku 2006 sa však používanie antibiotík podstatne znížilo aj v regióne Prešov.
Výsledky VšZP vychádzajú z projektu S MedDial (Slovenský medicínsky dialóg), ktorého je garantom. Ide o projekt sledovania preskripcie antibiotík u všeobecných lekárov pre deti a dorast z pohľadu kvantitatívneho, ale aj kvalitatívneho vo vybraných regiónoch Slovenska. Cieľom projektu je vytvárať spätnú väzbu medzi všeobecnými lekármi pre deti a dorast predpisujúcimi antibiotiká a zdravotnou poisťovňou, ktorá má možnosť zaznamenávať, hodnotiť a regulovať smerovanie terapie a teda aj náklady na lieky. Zároveň sa v rámci projektu sledujú vyšetrenia, používané pri diagnostike ochorení orientované na cielenú liečbu antibiotikami. Výsledkom projektu sú odporúčania vyplývajúce z analýz použitých diagnostických vyšetrení a preskribovaných antibiotík. Na projekte sa zúčastňujú všeobecní lekári pre deti a dorast z regiónov Bratislava, Nitra, Zvolen, Trebišov a Prešov.
Slovenský medicínsky dialóg nadväzuje na pôvodné projekty v ambulantnej praxi v Slovenskej a Českej republike od roku 1998 a na belgicko-slovenský projekt, ktorý v belgickom zdravotnom systéme využíval efektívne nástroje liekovej politiky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 15:39