StoryEditor

Valentovič obviňuje Pentu

05.02.2008, 23:00

Ministerstvo zdravotníctva obviňuje finančnú skupinu Penta zo snahy o ovládnutie Špecializovanej nemocnice v Poprade-Kvetnici. Penta sa podľa vyjadrenia hovorkyne rezortu snaží cez dvoch členov v správnej rade nemocnice "nejakým spôsobom" ovládnuť majetok štátu a získať z neho čo najviac. Hovorca Penty Anton Danko takéto obvinenia odmieta. "Neexistuje žiadne prepojenie medzi našou spoločnosťou a spoločnosťou Pro Care, ktorá patrí do skupiny Penta, a liečebným ústavom Kvetnica."
Podľa rezortu však firma vysiela signály, že má skôr záujem, aby sa toto zariadenie uzatvorilo a následne odpredalo. "Už signály o tom, že sa bude hromadne prepúšťať, tomu nasvedčujú," uviedla hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková. Správna rada nemocnice je podľa nej neúplná. Ministerstvo preto podľa Balázsikovej majetok štátu nevie brániť. Dvaja z troch členov rady zastupujúcich ministerstvo v nej chýbajú. Zástupcovia Penty totiž podľa rezortu bojkotujú zvolenie zvyšných zástupcov zo strany ministerstva. "Zakaždým, keď sa má rokovať o doplnení členov správnej rady, oni neprídu, aby nebola správna rada uznášaniaschopná, alebo iným spôsobom robia umelo prekážky, aby sme si nevedeli doplniť členov správnej rady na troch, tak ako máme zo zákona na to nárok." Ministerstvo preto pripravuje aj zmenu legislatívy. "Legislatíva bude musieť garantovať majoritnému spoluzakladateľovi neziskovej organizácie, aby nemohlo dôjsť k situácii, že bude vylúčený z rozhodovania."
Riaditeľ nemocnice ohlásil prepúšťanie viac ako stovky zamestnancov po tom, čo Všeobecná zdravotná poisťovňa odmietla zariadenie zazmluvniť. S prepúšťaním ministerstvo nesúhlasilo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 14:03