StoryEditor

Hlava štátu? Zvážim to

20.08.2007, 00:00
Opozícia bez lídra. Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová pre HN:

Podľa najnovšieho prieskumu MVK ste treťou najdôveryhodnejšou političkou a vôbec najdôveryhodnejšou političkou opozície. Čím si to vysvetľujete?
- Na to by asi lepšie odpovedali experti na výskumy verejnej mienky. Ako sociologička tu mám konflikt záujmov. Môžem preto povedať len svoju osobnú úvahu - a tá je v prvom rade úprimným potešením nad takýmto prejavom zo strany občanov. Naozaj ma to veľmi príjemne potešilo. Dúfam, že sa v tom odzrkadľuje spôsob robenia politiky a aj istá miera odbornosti.
Neposilňuje vás táto podpora v ambícii stať sa lídrom opozície, ktorý momentálne chýba?
- Ja takto neuvažujem. Mne tieto čísla indikujú, že práve to, čo robím, zrejme smerujem správne. Je to ohlas a reakcia na moju súčasnú prácu.
Často sa o vás hovorí ako o prezidentskej kandidátke...
- Sama mám pomerne presné kritériá a nároky na najvyššieho ústavného činiteľa. Okrem odbornosti, morálnej bezúhonnosti, prirodzenej autority a medzinárodného kreditu je to určite aj dostatočná skúsenosť vo vysokej politike. Ja sama všetky tieto kritériá nespĺňam, teda hlavne to kritérium dostatočnej skúsenosti vo vrcholnej politike. Som vo vrcholnej politike príliš krátko.
Keby sa v prieskumoch objavila jednoznačná podpora vašej kandidatúry, zmenilo by to váš postoj?
- Tak to musím znovu zvážiť. To je už otázka rešpektovania názoru občanov. Je to potom trošku iná poloha, už to nie je len o mne.
Kam teda siahajú vaše ambície vo vrcholnej politike?
- Bola som členkou vlády, som súčasťou najvyššieho zákonodarného orgánu a pokiaľ má platiť moje kritérium odbornosti, tak určite na pôde sociálneho rezortu.
Čisto teoreticky - v politike dochádza ku generačnej výmene a vy sa stávate novou líderkou SDKÚ. Viete si to predstaviť?
- Generačná výmena by to nemohla byť, ale ďakujem za kompliment. To je šarmantné, veľmi sa mi to páči. Mikloš je odo mňa dokonca mladší.
Myslela som hlavne novú generáciu politikov...
- O štruktúrach v SDKÚ-DS rozhoduje kongres a máme primárky - ako jediná strana. Kongres bol, takže toto je otázka a zadanie pre členskú základňu SDKÚ-DS.
Mňa by skôr zaujímalo, či by ste takú výzvu prijali?
- Ak naozaj budem presvedčená, že je to vôľa a rozhodnutie občanov a členskej základne, potom nad odpoveďou budem, samozrejme, uvažovať.

01 - Modified: 2003-06-05 22:12:09 - Feat.: 0 - Title: S letom prichádzajú aj mykotické infekcie nechtov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 12:06