TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Čaputová: Putin v príhovore uprel právo Ukrajiny na vlastný štát. Ide o vojenskú agresiu a okupáciu

22.02.2022, 13:41
Autor:
mš
Zuzana Čaputová odsudzuje ruské uznanie samozvaných republík, ktoré sú ovládané proruskými separatistami.

"Vladimir Putin prakticky uprel právo Ukrajiny na vlastný štát," tvrdí v stanovisku prezidentka Zuzana Čaputová. Reaguje tak na včerajšie rozhodnutie ruského prezidenta, ktorý uznal nezávislosť takzvanej Doneckej a Luhanskej republiky. 

Toto konanie čelí kritike a odsúdeniu zo strany mnohých štátov, organizácií aj svetových lídrov.  Prezidentka považuje prítomnosť ruských ozbrojených síl nachádzajúcich sa v oblasti Donbasu za porušenie medzinárodného práva, podľa jej slov ide o "akt vojenskej agresie a okupáciu." 

Zároveň poukazuje na snahy o diplomatické riešenie zo strany Ukrajiny, ktorá podľa nej vedie diskusie smerom k mieru a nepodlieha panike. Stanovisko Zuzany Čaputovej k momentálne situácii sprostredkoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Celé stanovisko prezidentky Zuzany Čaputovej k aktuálnej situácii na Ukrajine:

"Ruský prezident Vladimír Putin v dlhom príhovore prakticky uprel právo Ukrajiny na vlastný štát. Vzápätí ako jediný na svete uznal nezávislosť takzvanej Doneckej a Luhanskej republiky, ktoré sa pred ôsmimi rokmi za výdatnej pomoci Ruska pokúsili odtrhnúť od Ukrajiny. Ešte v noci poslal ruské vojská do Doneckej a Luhanskej oblasti plniť údajnú „mierovú“ operáciu.

Z pohľadu medzinárodného práva ozbrojené sily Ruska dnes pôsobia na legitímnom území Ukrajiny a ide preto o akt vojenskej agresie a okupáciu. Nejde o žiadnu náhodnú reakciu či incident. Ide o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska voči nášmu susedovi, ktoré Slovensko ostro odsudzuje.

Tomuto vývoju Ukrajina nemala reálnu možnosť zabrániť. Musela by totiž navždy zotrvať v sfére vplyvu Ruska, ktoré však ústami prezidenta Putina právo na jej existenciu aj tak neuznáva. Sami by sme ako suverénny štát takýto krok nikdy nespravili a nemôže ho nikto očakávať, či požadovať od Ukrajiny.

Chcem oceniť, že Ukrajina na masívny nárast ruskej vojenskej prítomnosti na jej hraniciach v posledných mesiacoch, na provokácie a aj na súčasnú vojenskú agresiu Ruska, reagovala pokojne a diplomaticky, pretože si želá mier, podobne ako my a celé euroatlantické spoločenstvo. Mier považujeme za najvyššiu hodnotu, budeme sa oň usilovať a trvať na diplomatickom riešení situácie. Uznávame územnú celistvosť Ukrajiny a jej právo slobodne si vybrať, kam chce patriť. A budeme podporovať všetky kroky na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, vrátane potrebných sankcií.

Vo svojom príhovore prezident Putin znovu zopakoval aj požiadavku, aby sa bezpečnostné garancie krajín východnej a strednej Európy, teda aj Slovenska, vrátili pred rok 1997. Fakticky by tak Severoatlantická aliancia prestala garantovať aj našu bezpečnosť. Táto požiadavka prezidenta Putina je pre nás, a aj pre všetky ostatné krajiny východnej a strednej Európy, neakceptovateľná, pretože by sme sa vzdali časti svojej suverenity.

Aj keď Slovensko prebiehajúcim konfliktom zatiaľ nie je priamo dotknuté, sledujeme výrazný nárast hybridných aktivít Ruska na našom území. Patrí k nim šírenie dezinformácií a falošných správ, napríklad o údajnej všeobecnej mobilizácii na Slovensku. Cieľ týchto aktivít je jednoznačný - destabilizovať situáciu na Slovensku, vzdialiť nás od našich spojencov a priblížiť do ruskej sféry vplyvu. V čase bezprecedentne napätej situácie v celej Európe sa už takéto aktivity dajú považovať za ohrozenie bezpečnosti Slovenska. Takto k nim musíme aj pristupovať.

Zachovajme si v týchto chvíľach, prosím, chladnú hlavu a súdnosť. Nenechajme sa vyprovokovať, nepodliehajme dezinformáciám a riaďme sa iba overenými informáciami z dôveryhodných zdrojov. V situácii, keď náš východný sused čelí otvorenej vojenskej agresii, je našou najlepšou obranou súdržnosť, spolupráca a hodnotová ukotvenosť."

01 - Modified: 2022-02-23 19:38:52 - Feat.: 0 - Title: Kríza na Ukrajine: Krajina zavádza výnimočný stav, Západ sankcie. Rusko sťahuje diplomatov 02 - Modified: 2022-02-22 13:18:05 - Feat.: 0 - Title: Protiruské sankcie Únie môže potopiť jedna krajina. Hrozí, že jednotu rozbije Maďarsko 03 - Modified: 2022-02-22 12:12:48 - Feat.: 0 - Title: Čo skutočne hrozí Rusku? Prehľad možných sankcií, ktoré by sa dotkli Putinovho platu aj exportu do krajiny
01 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 02 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:42