Rudolf KusýTASR/P. Zachar
StoryEditor

Starostu bratislavského Nového Mesta Kusého obvinili. Má ísť o tri developerské projekty

01.10.2020, 11:01
Autor:
TASRTASR
Zadržaného obvinili z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Bratislavskí policajti vo štvrtok ráno zadržali verejného činiteľa. Obvinený je zo spáchania trestného činu proti poriadku vo veciach verejných. Informuje o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti.

Má ísť o človeka pôsobiaceho v samospráve.

„So zadržaným v súčasnosti vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony,“ spresnili policajti s tým, že viac informácií prinesú, keď to umožní procesná situácia vo vyšetrovaní.

Tri od seba nezávislé zdroje však uviedli, že zadržaným má byť starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý.

Polícia následne informovala, že zadržaného obvinili z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade preukázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Developerské projekty

Obvinenie sa má podľa hovorcu mestskej časti Mareka Tettingera týkať troch developerských projektov.

V prvom prípade ide podľa neho o polyfunkčný komplex medzi Račianskou a Kukučínovou ulicou, ktorý nie je podľa miestneho úradu v súlade s územným plánom hlavného mesta. "Preto mestská časť nemohla súhlasiť s vydaním územného rozhodnutia," povedal Tettinger.

Ďalšie dva projekty sa majú podľa neho týkať Jaskovho radu a Vlárskej ulice. Tie majú byť podľa miestneho úradu rovnako v rozpore s územným plánom hlavného mesta. "Stavebný úrad počas konania upozorňoval, že nezodpovedajú územnému plánu pre takzvané stabilizované územie a vo svojej lokalite spôsobia neprimerané zahustenie územia a budú mať aj iné nepriaznivé vplyvy na dané lokality," poznamenal Tettinger.

Vyšetrovanie prevzala kriminálna polícia

"Vyšetrovanie tejto trestnej činnosti bolo začaté na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave III, no prípad si pre jeho rozsah a závažnosť na základe výberovej príslušnosti prevzal odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave," spresnilo Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave na sociálnej sieti s tým, že policajný vyšetrovateľ v tejto súvislosti zadržal jednu osobu.

Tettinger uviedol, že si nie sú vedomí žiadneho porušenia legislatívy, ktorého by sa mohol starosta Kusý dopustiť. Miestny úrad, ako aj Kusý boli podľa hovorcu za posledných desať rokov opakovane terčom rôznych anonymných trestných oznámení a obvinení.

"Orgánom činným v trestnom konaní sme vždy poskytli maximálnu súčinnosť, rovnako budeme konať aj v tomto prípade. Doteraz sa vždy všetky vznesené obvinenia ukázali ako neopodstatnené a nezmyselné. Sme presvedčení, že inak to nebude ani tentoraz. V tejto chvíli nemáme vedomosť, čoho by sa malo aktuálne trestné oznámenie týkať," skonštatoval Tettinger.

K celej záležitosti sa miestny úrad bude môcť vyjadriť, až keď spozná, čoho sa aktuálny prípad týka. Hovorca mestskej časti tvrdí, že im nik netlmočil ani žiadne relevantné výhrady či podozrenia, ktoré by zakladali podozrenie, že úrad či jeho štatutári v čomkoľvek postupovali protiprávne.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:40