StoryEditor

Mikulec ostáva vo svojej funkcii. Slovensko má konečne neskorumpovaného ministra, vyhlásil Matovič

23.02.2022, 11:00
Autor:
TASRTASR
Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní inicioval opozičný Smer-SD s podporou nezaradených poslancov. Poslanci nakoniec nevyslovili nedôveru Mikulcovi.

Parlament nevyslovil nedôveru ministrovi obrany Romanovi Mikulcovi. Z prítomných 126 poslancov hlasovalo za 50 a 62 proti. Zdržalo sa 13 poslancov a jeden nehlasoval.

V reakciách vyslovil súhlas s výsledkom hlasovania Eduard Heger či Igor Matovič. 

Čo tým sledoval Smer 

Premiér Eduard Heger poďakoval kolegov v parlamente, že využili hlasovanie a hlasovali proti odvolaniu Mikulca. 

Igor Matovič vyhlásil, že súhlasí s výsledkom. Zároveň poukazuje na nahrávky, o ktorých v pléne hovoril Róbert Fico. "Prvú časť vety odstrihli, teraz to znie úplne inak," komentuje minister financií. 

Matovič vo vyhlásení po neodvolaní ministra obrany kriticky hodnotí celkové vystúpenie Roberta Fica v parlamente, hovorí, že ide o "bludy a klamstvá". 

​Roman Mikulec označil celé konanie okolo jeho odvolávania za "fabulovanie". "Oni nenarábajú s faktami, ja sa k tomu neskloním, ja sa faktov budem držať aj do budúcna. Vždy budem na strane pravdy. Vždy budem podporovať slušných policajtov, vyšetrovateľov a podobne." 

Michal Šipoš ďakuje "statočným poslancov, ktorí zahlasovali proti."

"Smeru po tretíkrát klepla sánka na prázdno. Spravodlivosť je opäť o čosi silnejšia a statočnejšia. Slovensko posunieme opäť dobrým smerom. Fico vždy príde s niečím novým. Raz je to obranná zmluva, raz očkovanie, teraz to bolo odvolávanie," opisuje momentálnu situáciu Šipoš. 

Priebeh odvolávania 

Diskusia trvala takmer tri dni, začala sa ešte v piatok. Vystúpili v nej viacerí rečníci. V úvode rečnili okrem lídra Smeru-SD aj líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec.

Utorku dominovali vystúpenia opozície. Poslanci Smeru-SD postupne čítali z uznesenia Generálnej prokuratúry. 

​Mikulec podľa Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu".

Minister obvinenia odmieta. Viacerí predstavitelia koalície hovoria o zavádzaní a vytrhávaní informácií z kontextu. Tvrdia tiež, že odposluchy vyšetrovateľov, ktorými opozícia argumentuje, boli súkromnou neformálnou komunikáciou. Smer-SD to však vidí inak.

V závere vystúpil ešte predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý čítal z unesenia Generálnej prokuratúry  v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Následne vystúpil aj spravodajca, poslanec Ján Benčík (SaS).

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:04