TASR/František Iván
StoryEditor

Situácia na Slovensku sa zhoršuje. Hladiny riek stúpajú, na niektorých miestach sa už vyliali

13.10.2020, 19:50
Autor:
TASRTASR
V Medzeve v okrese Košice-okolie evakuovali niekoľko obydlí, ktoré podmyla voda.

Dážď na území Slovenska naďalej pretrváva, hydrologická situácia sa zhoršuje, informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

Podľa meteorológov plošne pribúdajú vodomerné stanice s dosiahnutým alebo prekročeným stupňom povodňovej aktivity, najmä na strednom a v časti východného Slovenska.

„Najhoršia situácia je v povodí hornej Nitry, Hnilca a Hornádu. Na niektorých miestach dochádza k vylievaniu tokov,“ napísal SHMÚ s tým, že zoznam vodomerných staníc so stupňami povodňovej aktivity nájde verejnosť na webe SHMÚ.

Vzhľadom na nasýtenosť povodí a ďalšie očakávané pretrvávajúce zrážky predpokladá SHMÚ pokračovanie vzostupov a prekročenie hladín aj na ďalších staniciach.

V Medzeve zaplavilo domy

V Medzeve v okrese Košice-okolie evakuovali niekoľko obydlí, ktoré podmyla voda. Uviedol to primátor mesta Matej Smorada s tým, že v meste vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Na mieste sú dobrovoľní hasiči, pieskujeme. Netušíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, pretože stále prší,“ uviedol s tým, že hladina vodných tokov naďalej pomaly stúpa.

„Podmytých je zatiaľ šesť obydlí, ktoré sú zaplavené. Evakuovali sme aj jeden dom, ktorý slúži ako chalupa,“ spresnil Smorada. Podľa jeho slov väčšina zasiahnutých obyvateľov išla k známym.

Preventívne opatrenia

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo v utorok večer aj mesto Moldava nad Bodvou. Dôvodom je dlhotrvajúci dážď a možné vybreženie sa rieky Bodva. Uviedla hovorkyňa mesta Jana Kovácsová.

„Zalarmovaná je polícia aj technické služby. Na uliciach Budulovská a Mlynská plnia vrecia,“ spresnila s tým, že preventívne opatrenia realizujú na miestach, ktoré považujú za kritické a kde by mohli vzniknúť škody.

„K dispozícii poskytuje mesto informačnú linku 055 488 0211, na ktorej prijíma aj poskytuje aktuálne informácie o mimoriadnej situácii,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke. Na uvedenom telefónnom čísle môžu obyvatelia zároveň ohlásiť kritické miesta, na ktoré budú privezené vrecia s pieskom na záchranárske práce.

Tretí stupeň v Markušovciach

V obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Uviedol starosta obce Marek Virág s tým, že situácia sa naďalej zhoršuje a Levočský potok sa vylieva.

„V obci počas dňa už dvakrát zasadal krízový štáb. Do najrizikovejších oblastí sme dali piesok a vrecia. Na pomoc nám prídu aj dobrovoľné hasičské zbory z Danišoviec a Rudnian,“ ozrejmil starosta.

Dodal, že deti z miestnej základnej školy dostali riaditeľské voľno na stredu (14. 10.) a štvrtok (15. 10.). Ak sa podľa jeho slov situácia upokojí, v piatok nastúpia do školy.

01 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 02 - Modified: 2024-04-16 06:15:47 - Feat.: - Title: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom, upozorňujú meteorológovia 03 - Modified: 2024-04-01 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš vo vzduchu, že bude pršať? Vedci zistili, že niektorí ľudia majú schopnosť vycítiť blížiaci sa dážď 04 - Modified: 2024-03-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Dáždnik zatiaľ neodkladaj. Cez víkend príde zmena, takéto počasie nás čaká najbližšie dni 05 - Modified: 2024-03-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Tu by ani dáždnik nepomohol. Vedci objavili dôkaz, že na našej planéte dva milióny rokov nonstop pršalo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:14