Reuters
StoryEditor

Francúzskeho učiteľa zavraždil čečenský mladík, Macron hovorí o islamskom terorizme

17.10.2020, 07:54
Autor:
ČTKČTK
Učiteľ so svojou triedou v uplynulých dňoch diskutoval o karikatúrach islamského proroka Mohameda.

Vrahom parížskeho učiteľa dejepisu bol podľa francúzskych úradov osemnásťročný mladík čečenského pôvodu narodený v Moskve. Po svojom piatkovom čine sa dal na útek a polícia ho krátko potom zastrelila.

Policajti uňho našli občiansky preukaz a totožnosť overili. V rámci vyšetrovania už zadržali deväť osôb vrátane rodinných príslušníkov údajného páchateľa, informovala dnes s odvolaním sa na súdne zdroje agentúra AFP.

​Útočník v piatok večer na predmestí Conflans-Sainte-Honorine severozápadne od centra francúzskej metropoly odrezal svojej obeti hlavu. Učiteľ pracoval v miestnej škole, ktorú údajný vrah navštevoval ako žiak. Polícia prípad vyšetruje ako teroristický útok. Agentúra Reuters uvádza, že jeden zo svedkov počul útočníka kričať Alláhu akbar (po arabsky Boh je veľký).

Policajti zadržali najprv štyri osoby, z ktorých jedna je neplnoletá. V noci na dnes potom zatkli ďalších päť ľudí: sú medzi nimi príbuzní údajného páchateľa aj ľudia z jeho okolia.

Podľa niekoľkých francúzskych médií je obeťou 47-ročný stredoškolský učiteľ dejepisu, ktorý nedávno žiakom prednášal o slobode slova a ukazoval im pritom karikatúry proroka Mohameda.

Denník Le Monde píše, že prednáška vzbudila nevôľu medzi niektorými rodičmi. Tí na učiteľa podali 5. októbra trestné oznámenie za šírenie pornografického materiálu. Denník tiež tvrdí, že útočník nebol žiakom zavraždeného a ani nenavštevoval školu, kde učiteľ pôsobil.

Vraždu odsúdili francúzski politici na čele s prezidentom Emmanuelom Macronom, podľa ktorého išlo o útok na slobodu slova, za ktorým stojí islamský terorizmus.

Pri rokovaní s učiteľskými odbormi francúzsky premiér Jean Castex uviedol, že vražda je útokom na slobodu vyučovania a základné hodnoty Francúzskej republiky. Sústrasť a solidaritu s učiteľmi vyjadrila na twitteri aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France 05 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:09