Ján Rudolf chce prinavrátiť dobré meno úradu a zaviesť transparentné procesy nakupovania.HN Peter Mayer
StoryEditor

Šéf hmotných rezerv o antigénových testoch: Nákup zadala vláda, bolo to hektické

19.10.2020, 00:00
Rozhovor so šéfom Štátnych hmotných rezerv Jánom Rudolfom o tom, ako prebieha nákup testov a ako sú na tom naše zásoby na zimu.

Premiér Matovič ohlásil celoplošné testovanie. Ako dlho sa pripravuje nákup trinástich miliónov antigénnych rýchlotestov spolu za približne 57 miliónov eur? Odkedy ste tento obchod riešili? S kým ste na nákupe spolupracovali?
Pán premiér poprosil všetkých zainteresovaných o maximálnu diskrétnosť, keďže zverejnenie takejto informácie by mohlo mať veľký vplyv na koncovú cenu, ale aj samotnú dostupnosť tovaru. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo, boli to mimoriadne hektické dni, ktoré však aj zodpovedajú mimoriadnej situácii. Vláda zaviazala hmotné rezervy nakúpiť konkrétne množstvo rýchlotestov, obchod sme riešili asi týždeň. Uvedomujeme si náročnosť úlohy, ktorú doteraz nikto neriešil, a tomu zodpovedalo aj naše nasadenie. Od oznámenia tohto zámeru sme sa nezastavili, v priamom rokovacom konaní sme vyrokovali požadované objemy, takže z našej strany sme úlohu splnili. Asi nemusím vysvetľovať, aké náročné je zrealizovať takýto obchod v čase, keď sa štáty po celom svete snažia zohnať čo najviac testov a zdravotných pomôcok v čo najkratšom čase.

Nákup bol realizovaný cez dynamický nákupný systém? Ako vlastne takéto obstarávanie vyzerá?
Tento nákup, vzhľadom na mimoriadne kritickú situáciu s pandémiou na Slovensku a so zámerom vlády uskutočniť plošné testovanie čo najskôr, bol realizovaný priamym rokovacím konaním. Cez dynamický nákupný systém by takéto obstarávanie trvalo niekoľko týždňov.


Ako postupujete pri nákupe testov? Teraz ste práve naskladnili pol milióna kusov antigénnych. Ako je možné, že ten nákup prebehol tak rýchlo?
Minister Krajčí mi volal, že potrebuje antigénne testy, na druhý deň bol materiál vo vláde a po schválení sme spustili bezodkladné priame rokovacie konanie. To znamená, že nesmieme čakať a potrebujeme tovar hneď. Týždeň nato zasadala komisia zložená z kolegov zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv, Úradu normalizácie metrológie a skúšo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:43