TASR/František Iván
StoryEditor

Mikas podporuje antigénové testy: Dokážu rýchlo identifikovať ľudí s veľkou vírusovou náložou

24.10.2020, 16:32
Autor:
TASRTASR
Ján Mikas poďakoval všetkým, ktorí sa na testovaní zúčastnili alebo to plánujú.

Hlavný hygienik Ján Mikas podporuje zavedenie antigénových testov, dokážu podľa neho dostatočne a rýchlo identifikovať najinfekčnejších ľudí.

Vyzval preto obyvateľov Oravy a Bardejova, kde prebieha pilotné testovanie, aby sa prišli dať otestovať. Vidí v tom veľký význam.

Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na testovaní zúčastnili alebo to plánujú, ako aj dobrovoľníkom, odborníkom, hasičom a zdravotníkom. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Zníženie prenosu nákazy

"Zavedenie antigénových testov podporujem, pretože dokážu dostatočne a rýchlo identifikovať ľudí s veľkou vírusovou náložou – teda najinfekčnejších, ktorí môžu ľahko nakaziť iných vrátane tých najzraniteľnejších. Takýmto testovaním ich môžeme identifikovať a nariadiť domácu izoláciu. Netreba si dať následne urobiť RT-PCR test," vysvetlil Mikas.

Zdôraznil, že aj takto možno znížiť riziko prenosu nákazy a priblížiť Slovensko k zmene vývoja chorobnosti COVID-19 a nepriaznivého trendu.

Vyzval ľudí, aby sa nebáli

Ľudí s pozitívnymi výsledkami vyzval, aby sa nebáli. Ak by u nich nastali zdravotné komplikácie, aj vďaka diagnóze im budú zdravotníci vedieť v prípade potreby zabezpečiť adekvátnu starostlivosť.

"Ľudí s negatívnym výsledkom by som rád povzbudil, aby nepoľavili v dôslednom dodržiavaní vysokého hygienického štandardu a aby sa naďalej aktívne chránili pred infekciou," uviedol s tým, že epidemiologická situácia je vážna.

Opätovne zdôraznil potrebu nosenia správne nasadeného a čistého rúška, dodržiavanie aspoň dvojmetrových rozstupov a častého umývania a dezinfikovania rúk.

Prosí tiež o dodržiavanie nariadení vlády a opatrení ÚVZ.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 16:06:30 - Feat.: - Title: Antivaxer Kotlár má už prvé výsledky 03 - Modified: 2024-02-19 11:38:02 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico si vybral nového šéfa SIS, Čaputová sa však neponáhľa 04 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH 05 - Modified: 2024-02-14 11:53:06 - Feat.: - Title: Mikas zobral rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie. Novej šéfke hygienikov Červeňovej drží palce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:27