Reuters
StoryEditor

Lekárska komora nechce celoplošné testovanie. Vybilo mi poistky, reaguje Matovič

28.10.2020, 12:42
Autor:
klklmahomaho
Šéf lekárskej komory tvrdí, že celoplošné testovanie je jeden veľký otáznik.

Predstavitelia Slovenskej lekárskej komory nesúhlasia s celoplošným testovaním tak, ako je nastavené. Na brífingu o tom informoval predseda SLK Marián Kollár. 

"SLK vyzýva vládu, aby ešte raz zvážila testovanie, zasadla za jeden stôl s odborníkmi a začala plánovať kroky, ktoré nám pomôžu pandémiu zvládnuť," povedal na úvod.

Kritizuje, že o testovaní neprebehla ani odborná diskusia. "Celoplošné testovanie je tak rozbehnuté, že my ako komora ho nezastavíme. To musí niekto iný prehodnotiť," skonštatoval Kollár.

Podľa vlastných slov sa aj na krízovom štábe vyjadril proti celoštátnemu testovaniu a on bol ten jeden člen krízového štábu, ktorý bol proti. Kollár tvrdí, že ochranné pomôcky aj testy sa dajú využiť lepšie. 

"Voláme po odbornej diskusii. My sme s odborníkmi hovorili a ten výsledok je, že celoplošné testovanie je jeden veľký otáznik, ktorý nám pandémiu nevyrieši," povedal a kritizoval krízový štáb, ktorý podľa neho názory odborníkov neberie do úvahy.

Kritika prístupu a spôsobu komunikácie

"Ja som to povedal na poslednom krízovom štábe úplne otvorene. Reakcia bola: Vy sa starajte, aby tam prišlo 20-tisíc lekárov. To bola celá diskusia," skonštatoval. 

"V tejto chvíli to nie je akcia odborná, ale politická," povedal.

Kollár kritizoval aj prístup a spôsob komunikácie členov ústredného krízového štábu. "Keď sme sa pýtali na ochranné pomôcky, tak nám bolo povedané, že si ich máme zaobstarať sami," povedal a sťažoval sa na vyčítavý tón, akým s nimi komunikujú. 

​Zástupcovia lekárskej komory sa v poslednom období stretli kvôli testovaniu aj s premiérom Igorom Matovičom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Pýtali sa ich na to, ktorý odborník celoštátne testovanie vymyslel. "Opakoval len, že budeme prví. Lenže my nechceme byť prví, my chceme byť úspešní," povedal Kollár s tým, že sa odpovede nedočkal. 

Šéf SLK tvrdí, že sa už nechce zúčastňovať krízového štábu ako jeho člen. Tvrdí, že tam bol prizvaný ako odborník, avšak odborné názory tam nikoho nezaujímali. "Nechcem už márniť čas," dodal.

"Potrebujeme šetriť sily"

Lekári sú celkovo podľa SLK vyťažení. "My chceme, aby lekári od pondelka do piatka padali na hubu, celý víkend testovali od rána do noci a potom zase prišli plne pripravení v pondelok do práce," kritizuje s tým, že lekári už teraz nevládzu a to nás ešte len čaká vrchol pandémie.

Kollár odkázal lekárom, že je úplne v poriadku, ak sa rozhodnú neísť testovať. "Potrebujeme šetriť sily," dodal.

Význam podľa Kollára malo testovanie na Orave. Od toho očakávali, že sa získajú dáta z ktorých sa bude dať postupovať ďalej. "Zvládli sme to, ale bolo to s vypätím všetkých síl," povedal Kollár.

Rovnako by význam malo napríklad pravidelné testovanie v zdravotných zariadeniach, alebo v domovoch sociálnych služieb. Prostriedky as podľa neho dajú využiť oveľa lepšie, ako je celoplošné testovanie.

Premiérovi "vybilo poistky"

Na tlačovú konferenciu lekárskej komory reagoval premiér Igor Matovič s tým, že mu pri jej pozeraní "vybilo poistky."

"Keď člen predsedníctva lekárskej komory na tlačovej konferencii povedal, že úmrtnosť na covid-19 je na úrovni chrípky a šéf lekárskej komory mu pritakával, že dobrý signál, tak mne vybilo poistky," povedal premiér s tým, že ide o šírenie hoaxov a bludov.

"Pán prezident lekárskej komory, ktorý dnes šíril blud, že covid je chrípka, bol celý čas prítomný na zasadnutí krízového štábu. Neregistrujem, že sa jeho ruka pri hlasovaní o celoplošnom testovaní zdvihla proti. Keď mudruje, že nevie, kde to vzniklo, tak mu odkazujem, že tam sedel," tvrdí Matovič.

Matovič tiež verí, že lekári a sestry si dnes dajú otázku, či chcú veriť hoaxom alebo pomôcť zastaviť nepriateľa. 

"Nemôžeme počúvať bludárov ako člen rady lekárskej komory a šéf lekárskej komory, ktorí začnú dva dni pred testovaním šíriť bludy, že covid-19 je vlastne chrípka, lebo má rovnakú úmrtnosť," dodal premiér.

01 - Modified: 2020-10-27 07:40:21 - Feat.: 0 - Title: Testy budú, teraz už len vymyslieť plán Bé 02 - Modified: 2020-10-27 14:35:46 - Feat.: 0 - Title: Naď sa ospravedlnil za chybný leták a predstavil podrobnosti k testovaniu: kedy a ako prebehne? 03 - Modified: 2020-10-27 16:02:55 - Feat.: 0 - Title: Plošné testovanie: Nik negarantuje, že objednaní na čas majú prednosť, hovorí starosta Petržalky 04 - Modified: 2020-10-27 16:06:50 - Feat.: 0 - Title: Kedy prísť na test a kto sa nemusí zúčastniť? Pozrite si odpovede na najčastejšie otázky 05 - Modified: 2020-10-27 18:32:22 - Feat.: 0 - Title: Epidemiologočka Krištúfková pre HN vysvetlila cieľ plošného testovania: Chceme obmedziť prenos vírusu 06 - Modified: 2020-10-28 10:28:08 - Feat.: 0 - Title: Mikulec: Kontroly povinnej karantény po celoplošnom testovaní budú náhodné aj cielené
01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 03 - Modified: 2024-03-08 12:07:01 - Feat.: - Title: Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby 04 - Modified: 2024-02-24 21:21:50 - Feat.: - Title: V Británii štrajkujú mladí lekári za zvýšenie platov o 35 percent, chcú dorovnať infláciu 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:16