Zuzana ČaputováTASR
StoryEditor

Čaputová sa spojila s riaditeľmi nemocníc. Situácia je vážna, zhodujú sa

29.10.2020, 14:48
Autor:
redredfloflo
Čaputová chce slovenským lekárom odovzdať získané rady aj skúsenosti a vyhnúť sa tak českému scenáru vývoja koronavírusovej krízy.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa spojila s riaditeľmi niekoľkých slovenských a českých nemocníc a zaujímala sa, ako zvládajú aktuálnu krízovú situáciu.

"Zhodujú sa, že situácia je zlá. Takmer všetky svoje kapacity už musia venovať len pacientom s covid-19 a ostatné zdravotné úkony sú na minimálnej, nevyhnutnej úrovni. Svorne tvrdia, že kľúčovým je v tejto chvíli zdravotnícky personál – ľudia, ktorých musíme chrániť, doceniť a nevystavovať zbytočnému riziku," hovorí prezidentka.

Prezidentka sa spojila s riaditeľom Nemocnice sv. Jakuba v Bardejove Mariánom Petkom, riaditeľom Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Jozefom Mintálom, riaditeľom nemocnice v Bojniciach Vladimírom Vidom, riaditeľom nemocnice v Prachaticiach Michalom Čarvašom a riaditeľom nemocnice v Uherskom Hradišti Petrom Sládkom.

V nemocniciach rastie počet nakazených lekárov a zdravotníckeho personálu.

Neuralgický bod úspechu

"Prejavuje sa už ich nedostatok, a to v situácii, keď narastá počet hospitalizovaných. Riaditeľom chýba centrálne riadenie a manažment pacientov medzi nemocnicami. Nemocnice sú v krízovej situácii, ktoré si vyžaduje operatívne centrálne riadenie. To doterajšie nepovažujú za dostatočné," uviedla prezidentka.

Prezidentka zdôrazňuje, že nemocnice sú neuralgickým bodom celého úspechu v zápase s pandémiou.

"Posilňovať a chrániť personál v nich, zabezpečiť zásobu ochranných pomôcok, kyslíka, pľúcnych ventilátorov a ich obsluhy, dostatok testov na testovanie každého pacienta, to všetko znamená zachraňovať životy," uviedla hlava štátu.
Rady a skúsenosti českých zdravotníkov

Čaputová sa v stredu spojila s dvoma českými lekármi a riaditeľmi nemocníc. Vyjadrila podporu všetkým zdravotníkom, ktorí sú podľa jej slov kľúčoví pre zvládnutie súčasnej situácie. Prezidentka chce slovenským lekárom odovzdať získané rady aj skúsenosti a vyhnúť sa tak českému scenáru vývoja koronavírusovej krízy.

"Česko a Slovensko spolu musia držať aj v týchto ťažkých časoch. To, čím si prechádzame, je v mnohých veciach podobné. Absolvovala som dnes niekoľko telefonátov s riaditeľmi nemocníc, medzi ktorými boli aj dvaja českí. Jednak preto, aby som im práve v tento deň vyjadrila podporu v ich neľahkom zápase, ale aj preto, že ich skúsenosti pre nás môžu byť veľmi obohacujúce," uviedla v deň vzniku Československa Zuzana Čaputová.

Videohovor, ktorý zdieľala na svojom facebookovom profile, hovorila s dvoma českými lekármi, a to s riaditeľom nemocnice v Prachaticiach Michalom Čarvašom a riaditeľom nemocnice v Uherskom Hradišti Petrom Sládkom.

Riaditeľ prachatickej nemocnice Čarvaš prezidentke priznal, že najväčším problémom je vysoký podiel nakazených zdravotníkov, čo má za následok nedostatok personálu.

"Máme okolo 35 až 40 percent pozitívnych zamestnancov. To teda znamená, že nie sú v práci. Zo 400 zamestnancov je to pomerne vysoké percento," povedal Čaputovej v rozhovore.

Podľa neho sa veľká časť nakazeného personálu vyskytuje v sektore zdravotníkov. "Keď máte na oddelení 12 sestier, z toho 8 je ich pozitívnych, tak musíte iné oddelenie zatvoriť, aby ste ten personál doplnili," dodal.

Riaditeľ nemocnice v Uherskom Hradišti Petr Sládek musel z dôvodu nedostatku personálu presunúť niektoré svojich zamestnancov na vyťažené oddelenia s covidom a obmedziť tak prevádzku iných zdravotníckych staníc.

Nemocnica napríklad obmedzila neakútnu operatívu, ako sú ortopedické či gynekologické výkony. "Teraz bojujeme o každého zdravotníka. A aby sme tých zdravotníkov dostali, museli sme obmedziť zdravotnícku starostlivosť," dodáva Sládek.

01 - Modified: 2020-10-27 15:31:30 - Feat.: 0 - Title: O tri týždne sme späť v septembri. Čaputová vyzýva vládu, aby zaviedla kontroly na hraniciach 02 - Modified: 2020-10-28 21:11:56 - Feat.: 0 - Title: Čaputová Česko nevníma ako odstrašujúci príklad. Za dôležité označila vyhľadávanie kontaktov
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:31