TASR/František Iván
StoryEditor

Akcia Víchrica: Ústavný súd súhlasil s väzobným stíhaním dvoch sudcov

29.10.2020, 19:07
Autor:
TASRTASR
Súd nesúhlasil so vzatím do väzby obvineného sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna.

Ústavný súd dal vo štvrtok súhlas na väzobné stíhanie bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu Jarmily Urbancovej a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera, 

Naopak, nesúhlasil so vzatím do väzby obvineného sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna.

Všetkých troch zadržala v stredu v rámci akcie Víchrica Národná kriminálna agentúra.

Žiadosť podal na Ústavný súd generálny prokurátor v zastúpení prvej námestníčky generálneho prokurátora.

Ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna umožnil vyjadriť sa trojici obvinených k tejto žiadosti.

"U sudcov, pri ktorých dal Ústavný súd súhlas na vzatie do väzby, Ústavný súd nevidel dôvody, ktoré by znamenali zneužitie prostriedkov trestného práva proti súdnej moci. Pri týchto sudcoch Ústavný súd tiež prihliadol na skutočnosť, že nejde o aktívnych sudcov. Udelenie súhlasu na vzatie do väzby neznamená, že sú splnené podmienky väzobného stíhania," uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

Špecializovaný trestný súd sa podľa jeho slov bude musieť dôkladne zaoberať materiálnyni a formálnymi podmienkami väzby.

"Čo sa týka neudelenia súhlasu na vzatie do väzby sudcu Najvyššieho súdu Jozefa K., Ústavný súd už v marci v akcii Búrka vymedzil kritériá, ktoré musí spĺňať žiadosť generálneho prokurátora tak, aby Ústavný súd túto žiadosť mohol preskúmať z hľadiska účelu konania pred Ústavným súdom, to jest, či nejde o zásah do súdnej moci. Naopak, nedodržanie týchto kritérií treba považovať za zásah do súdnej moci, ktorá síce nie je nedotknuteľná, ale návrh na vzatie sudcu do väzby je vážna vec. Z tohto pohľadu sa potom zdá, že oproti tomuto nášmu marcovému vymedzeniu týchto limitov nenastal pri žiadosti generálneho prokurátora týkajúcej sa tohto sudcu posun," uviedol predseda ÚS.

NAKA v stredu zadržala aj bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú a sudkyňu tohto súdu Otíliu Dolákovú.

Policajti predviedli na výsluch aj podnikateľa Zoroslava Kollára i väzobne stíhanú bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú. Obvinenia sa týkajú trestných činov korupcie, prijímania úplatku či zasahovania do nezávislosti súdu.

01 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 04 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:52