FB/Gelnica
StoryEditor

Prípad Gelnica: Primátor netuší, ako štát dospel k podielu pozitívnych v okrese. Ukázal iné čísla

03.11.2020, 12:05
Autor:
TASRTASRdomadoma
Druhé kolo plošného testovania sa má uskutočniť počas nadchádzajúceho víkendu v 45 okresoch.

Druhého kola plošného testovania sa majú zúčastniť okresy, v ktorých počet pozitívne testovaných prekročil hranicu 0,7 percenta.

Do tejto kategórie spadá aj okres Gelnica, ktorý mal podľa zverejnených údajov podiel pozitívne testovaných na úrovni 0,71 percenta.

Iné čísla

​Primátor mesta Gelnica Dušan Tomaško však tvrdí, že podľa ich prepočtov je toto číslo nižšie a pozitívnych bolo len 0,649 percenta. 

Ministerstvo obrany totižto pri výpočte bralo do úvahy všetky pozitívne testy v okrese a neriadilo sa trvalým pobytom.

"Netušíme, na základe čoho sa dospelo práve k tomuto podielu," uviedol Tomaško na sociálnej sieti. "Keď sme si však po konzultácii s Okresným úradom a starostami jednotlivých obcí dali dohromady čísla za náš okres, reálne výsledky vyzerajú takto," dodal a uviedol, že celkovo bolo otestovaných 18 331 ľudí, z toho pozitívny nález malo 131 ľudí a len 119 ľudí bolo z okresu Gelnica. 

"Považujeme však za nespravodlivé, aby sa u nás muselo uskutočniť (druhé kolo testovania), keďže reálne čísla ukazujú, že skutočný podiel pozitívne testovaných ľudí bol nižší, než stanovený percentuálny podiel," dodal primátor.

Viacerí diskutujúci na sociálnej sieti však poznamenali, že na výpočet na základe trvalého pobytu je potrebné nie len znížiť počet pozitívnych prípadov o "cezpoľných" obyvateľov Gelnice, ale aj o počet negatívne testovaných s trvalým pobytom mimo okresu. 

"Je nám jasné, že podiel bude trošku vyšší, ak by sme od celkového počtu negatívne otestovaných odpočítali negatívne otestovaných, ktorí nemajú trvalý pobyt v našom okrese. Toto číslo však nikto presne nevie, podľa nášho prieskumu mohlo ísť rádovo o niekoľko desiatok ľudí. Nad 0,7 percenta by však podiel vyskočil až v prípade, ak by počet negatívne testovaných cezpoľných prekročil hranicu 1331 ľudí, čo je nereálne. Dôležité je, že nevieme, ako a prečo sa dospelo práve k podielu 0,7," dodal.

Trvalý pobyt nezavážil 

"Do úvahy a výpočtov sa brali všetky pozitívne testy, ktoré sa realizovali v danom okrese. Nerozhodoval teda trvalý pobyt, ale reálny počet testov," povedalo pre HN ministerstvo obrany.

"Cieľom celoplošného testovania bolo zistiť reálny stav a výskyt ochorenia COVID-19 v rámci obyvateľstva SR. Tento údaj by bol skreslený, ak by sa výsledky testov v okresoch triedili a presúvali v rámci okresov podľa trvalého pobytu obyvateľov, pretože mnohí ľudia sa dlhodobo zdržiavajú z pracovných alebo iných dôvodov v iných okresoch, ako je miesto ich trvalého pobytu," dodalo ministerstvo obrany.

Kým ministerstvo pracovalo pri výpočte s celkovým číslom pozitívnych v okrese (131), Tomaško vychádzal z čísla 119, počtu ľudí, ktorí sú z okresu Gelnica.

Ministerstvo obrany tiež dodalo, že nedisponujeme informáciami, odkiaľ môžu mať samosprávy iné údaje o výsledkoch celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, akými disponuje samotné ministerstvo.

"Údaje, ktoré sme my uverejnili, vychádzajú z hlásení jednotlivých regionálnych veliteľstiev a sú zadávané za okresy a nie za konkrétne mestá a obce," reagovala hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

Overovať bude aj Myjava

Na odlišné čísla upozornili aj v okrese Myjava. Oficiálne údaje o pozitívne testovaných tam v rámci celoplošného testovania sú vyššie ako tie, ktoré nahlásili jednotlivé obce, potvrdil to prednosta Okresného úradu v Myjave Stanislav Tomič s tým, že kým ministerstvo obrany eviduje 249 pozitívne testovaných, obce z odberných miest ich nahlásili iba 145.

"Aktuálne je situácia taká, že máme rozdiel v počte testovaných v okrese medzi číslami, ktoré zverejnila armáda a ktoré majú obce. Takisto máme rozdiel medzi číslami pozitívne testovaných," uviedol Tomič.

Armáda zverejnila 17 753 testovaných ľudí, z toho 249 pozitívnych, čo je 1,4 percenta. "Obce disponujú číslami za okres v počte 19 193 testovaných, z toho 145 pozitívnych, čo predstavuje 0,75 percenta. Tieto informácie sa snažíme overiť a verifikovať, či už na centrále vojska alebo u riadiaceho dôstojníka celej operácie zodpovedného za Trenčín. Zatiaľ spätnú väzbu nemáme," informoval prednosta.

Podľa zverejnených informácií by aj v prípade korekcie výsledkov okres Myjava malo čakať druhé kolo testovania. 

Druhé kolo plošného testovania sa má na Slovensku uskutočniť počas nadchádzajúceho víkendu v 45 okresoch. Ich kompletný zoznam si môžete pozrieť TU.

01 - Modified: 2023-02-24 14:09:58 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu na mladíka, ktorý mal pripravovať útok sekerou v škole 02 - Modified: 2023-02-22 08:11:27 - Feat.: - Title: Polícia navrhla obžalovať mladistvého, ktorý mal plánovať útok sekerou v škole 03 - Modified: 2022-10-19 18:08:19 - Feat.: - Title: Ôsmak, ktorý chcel vraždiť sekerou bude stíhaný väzobne, rozhodol súd. Cielil na spolužiakov a učiteľov 04 - Modified: 2022-04-15 06:53:08 - Feat.: - Title: Štát preplatí výdavky za testovanie, viacerým obciam rozdelí 1,17 milióna eur 05 - Modified: 2022-03-30 11:21:43 - Feat.: - Title: Prokremeľskej propagande dôveruje viac ako pätina Slovákov a Sloveniek. Špeciálny vzťah k nej majú popierači covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:54