StoryEditor

Materská škola bude povinná

11.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Zavedenie povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné
deti chce presadiť podpredseda vlády Dušan Čaplovič. Informoval, že s ministerstvom školstva intenzívne rokujú o zavedení povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti v rámci prípravy nového školského zákona. Pripustil, že v tejto oblasti sú problémy s financovaním. Napriek tomu však chce nájsť možnosti, aby sa materské školy stali súčasťou školskej sústavy. "Naďalej trvám na tom, aby sa zaviedla na Slovensku povinná predškolská dochádzka pre päťročné deti a, samozrejme, s perspektívou aj pre štvorročné deti."
Čaplovič sa pýta, prečo by sme povinnú dochádzku do materských škôl nemohli zaviesť aj na Slovensku, keď tak spravili vo Veľkej Británii a napríklad aj v Nemecku. Tvrdí, že po roku 1990, keď začali vo Veľkej Británii výraznejšie podporovať materské školy, na Slovensku sa začali likvidovať. "Povinná zaškolenosť je veľmi dôležitá a považujem ju za prioritnú," upozorňuje a dodáva, že práve u detí medzi tretím a šiestym a siedmym rokom sa vytvárajú tie najdôležitejšie hodnoty pre budúcnosť a tvorivý rozvoj.
Ministerstvo školstva ešte začiatkom tohto roka prišlo s návrhom, aby sa škôlka stala povinná, napokon od toho upustilo. Rezort stanovil, že štát zaplatí škôlku 5-ročným deťom, ktoré rodičia prihlásia do materskej školy. Vláda SR na marcovom rokovaní schválila Koncepciu predškolskej výchovy, ktorá bude zapracovaná do pripravovaného zákona o výchove a vzdelávaní. Na Slovensku pôsobí vyše 2300 štátnych, súkromných a cirkevných materských škôl, ktoré navštevuje viac než 140- tisíc detí.

Čo musia zvládnuť deti pred vstupom do školy:
rozumová oblasť
-- správna výslovnosť, súvislé rozprávanie o sebe, základné ťahy ceruzkou, rátať do desať a využiť to pri manipulácii s vecami
pozornosť -- nezrelá pozornosť odďaľuje zaradenie dieťaťa do školy (prvák už musí vedieť organizovane pracovať aj na úlohách, ktoré ho nebavia)
sociálna a emocionálna zrelosť -- rešpektovať dohody, hranice a pravidlá, zvládať úspech aj neúspech, rešpektovať autoritu, zvládnuť odlúčenie od rodičov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 11:17